Index Vakbarát Hírportál

Többszörösére nőtt a szivárványcsaládok száma Magyarországon az elmúlt években

2024. január 10., szerda 08:41

A KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint legalább háromszor annyi szivárványcsalád van jelenleg Magyarországon, mint néhány évvel korábban.

A valós számok ráadásul még magasabbak lehetnek, mivel „akik külön háztartásban kerültek összeírásra, vagy nem jelezték kölcsönösen élettársi viszonyukat, azokról a népszámlálás nem nyújt információkat” – magyarázta a KSH az RTL-nek.

A népszámlálási kérdőívből tehát az egy háztartásban élő, azonos nemű és élettársi viszonyt megadó emberek száma derült ki.

A legutóbbi, 2016-os mikrocenzusban a KSH 681 kisgyermeket nevelő, azonos nemű párt számlált, 2022-ben viszont 2183-at. Az adatok szerint összesen 4125 kisgyereket nevelnek azonos nemű párok.

Az rtl.hu megkérdezte a civil szervezeteket, mi a véleményük az eredményekről. A „család az család” kampányért felelős Szivárványcsaládokért Alapítvány elismerte, hogy maguk is érzékelték a változást. 

Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit. Ez egyébként látszik a bejegyzett élettársi kapcsolatok számának növekedésén is, ami rekordmagas volt a 2022-es évben

– fogalmazott a szervezet.

A civil szervezetek mellett korábban több ellenzéki párt képviselője – lásd Donáth Anna, Karácsony Gergely – is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „Magyarországon ellehetetlenítik a szivárványcsaládok és az LMBTQ-közösség helyzetét”.

Rovatok