Index Vakbarát Hírportál

Az időjárás épp felmossa a padlót az Egyesült Államokkal

2024. január 10., szerda 09:50

A zord téli időjárás Amerika-szerte heves havazásokat, esőzéseket, tornádókat okozott kedden. Az előrejelzések szerint az ország keleti részén az esőzés, a csendes-óceáni északnyugati részen pedig a komoly havazás a folytatásban is kihívások elé állítja a lakosságot.

Az ország déli részén kedden szélviharok és tornádók pusztítottak, a viharos időjárásnak Alabamában, Észak-Karolinában és Georgiában legkevesebb három halálos áldozata volt a helyi hatóságok és médiajelentések szerint.

A tornádók súlyos károkat okoztak Floridában – számolt be az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) a keleti partvidéken kedden heves esőzésekről és szélviharokról számolt be, amelyek az előrejelzés szerint szerdán is folytatódnak. Az északkeleti térségben hét centiméternél is több csapadékot jósoltak, miközben egyes régiókban nagy hó esett a hétvégén, és megnőtt az áradások veszélye is.

A keddi viharok országszerte 12 államban több mint 418 ezer háztartásban és üzleti vállalkozásban okoztak áramkimaradásokat.

A meteorológiai előrejelzés szerdára Közép-Nyugaton és a Nagy-tavak vidékén fagyos, havas időt ígért, a keleti parton szintén szélviharokra és akár 20 centiméter hóra számítanak. Azonban a viharos idő lassan továbbvándorol, és enyhülésre lehet számítani a térségben.

Az északnyugati térségben azonban csütörtökön is folytatódik a nagy havazással járó, viharos időjárás.

Borítókép: Az elárasztott Charlotte Észak-Karolinában 2024. január 9-én (Fotó: Peter Zay/Anadolu via Getty Images)

Rovatok