Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump furcsa trükkel próbálja ellehetetleníteni ellenfelét

2024. január 11., csütörtök 07:16 | aznap frissítve

Donald Trump megkérdőjelezte egyik női ellenfele, Nikki Haley „amerikaiságát”. A színes bőrű politikust azzal vádolta meg Trump, hogy nincs érvényes állampolgársága, így nem jogosult az elnöki pozícióra.

Donald Trump hétfői Truth Social bejegyzésében azt taglalta, miért nem tartja valódi amerikainak az indiai felmenőkkel rendelkező politikai ellenfelét, Nikki Haley-t – írja a The New York Times.

A The Gateway Pundit bejegyzésére hivatkozott, amely azt írta, hogy

a politikus szülei nem voltak amerikai állampolgárok, amikor a hölgy 1972-ben megszületett, így a 12. törvénymódosítás értelmében kizárható az elnöki vagy alelnöki pozíció pályázásából.

Azt a részletet felejtette csupán el a weboldal és Donald Trump is, hogy mivel Haley 1972-ben az Egyesült Államok földjén látta meg a napvilágot, így automatikusan megkapta az amerikai állampolgárságot.

Korábban is próbálkozott rasszizmussal Trump

Hasonlóképp próbálta ellehetetleníteni Barack Obamát 2016-ban – aki tekintve, hogy már letöltötte az engedélyezett két ciklusát elnökként, nem is indulhatott többször a pozícióért. Trump ennek ellenére kidolgozott egy hamis vádat Obama ellen, mely szerint az egykori fekete elnök Kenyában született, tehát nem alkalmas az elnöki pozícióra. A korábbi amerikai elnök valójában Hawaiin született.

Ugyanebben a kampányidőszakban vádolta meg Texas állam szenátorát, Ted Cruzt is. Esetében az volt az álláspontja, hogy Cruzt nem tehetik fel a szavazólapra, hiszen Kanadában született, és csak édesanyja rendelkezik amerikai állampolgársággal.

Ezeket a vádakat a 14. törvénymódosításra hivatkozva hozta felszínre, amely többek között kimondja, hogy az Egyesült Államok elnökének született állampolgárnak kell lennie, tehát ahhoz, hogy valaki elnök lehessen, Amerika területén kell születnie.

Rovatok