Index Vakbarát Hírportál

Százharmincnál is több börtönalkalmazottat ejtettek túszul elítéltek Ecuadorban

2024. január 11., csütörtök 07:21

Több mint 130 börtönőrt és börtönalkalmazottat ejtettek túszul elítéltek legalább öt ecuadori börtönben – közölte az ecuadori büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő országos szervezet (SNAI) szerdán.

A tavaly novemberben hivatalba lépő Daniel Noboa ecuadori elnök kedden 22 bandát nevezett meg terrorista szervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket – írja az MTI. 

Háborúban állunk, és nem vagyunk hajlandóak engedni ezeknek a terrorista csoportoknak

– mondta Noboa egy helyi rádióállomásnak adott interjújában.

A hétfő hajnal óta tartó túszejtések és a Los Choneros bandát vezető Adolfo Macias hétvégi szökése a börtönből arra késztette Noboát, hogy 60 napos szükségállapotot hirdessen az országban. Az elnök kedden tovább szigorította a rendeletet, miután országszerte több robbanás történt, és fegyveresek élő adás közben törtek rá egy ecuadori televízióra.

A kormány szerint az erőszakos cselekményekkel Noboa azon tervére reagáltak, miszerint új, szigorúan őrzött börtönt építenének a bandavezérek számára.

Az SNAI szerint a túszok közül 125-en börtönőrök, 14-en pedig adminisztratív dolgozók. A szervezet értesülése szerint kedden a hatóságoknak sikerült tizenegy túszt kiszabadítaniuk.

A rendőrség szerdai közlése szerint eddig a héten 70 embert tartóztattak le a bűnbandák tagjai közül.

Rovatok