Index Vakbarát Hírportál

Bombatámadással fenyegették meg a Donald Trump perében eljáró bírót

2024. január 11., csütörtök 15:35

Csütörtökön hirdethetnek ítéletet a Donald Trump és a Trump Organization több vezetője ellen indított polgári peres eljárásban, ahol az egykori elnököt azzal vádolják, hogy cégei pénzügyi csalást követhettek el, amiért akár be is tilthatják a vállalat működését New York államban. Ugyanakkor a tárgyalás zárónapját egy rendkívüli esemény rázta meg, az ügyben eljáró bírót halálosan megfenyegették.

Január 11-én, csütörtökön fejeződik be Donald Trump egykori amerikai elnök polgári peres eljárása a New York-i bíróságon, ahol Arthur Engoron bíró a felperes és az alperes záróbeszédeit fogja meghallgatni.

A pert nagy médiafigyelem övezi, hiszen Trumpot azért perelték be fiaival, Erickel és Don Jr-ral együtt, mert a vád szerint cégei pénzügyi csalást követhettek el, amiért akár 370 millió dollár, jelenlegi árfolyamon 128 milliárd forint bírságot is kaphat.

Mindemellett felszámíthatta vagyonának érdekét, hogy kedvezményesebb konstrukciójú hitelt kaphasson a bankoktól. Ugyanakkor ennél kényesebb lehet az egykori elnök számára, hogy 

a bíróság akár meg is tilthatja new york államban Trump cégeinek működését,ami lényegében cégcsoportjának a végét jelentené.

Donald Trump arra készült, hogy záróbeszédét ő maga tartja meg az ügyében, ugyanakkor a bíró ezt nem engedélyezte, mondván, nem szeretné, hogy a pert eddig is egyfajta politikai boszorkányüldözésnek beállító Trump kampányeseményt csináljon a tárgyalóteremből.

Ennek ellenére az egykori elnök továbbra is reménykedik abban, hogy a záróbeszédet ő tarthatja.

Azonban a bírósági tárgyalás – ami helyi idő szerint 10 óra 15 perckor kezdődne – reggelét egy rendkívüli esemény zavarta meg:

az ügyben eljáró bíró ugyanis bombafenyegetést kapott New York-i otthonában.

Mint arról az ABC News beszámol, a rendőrség megvizsgálta otthonát, és végül a fenyegetést alaptalannak ítélték meg.

Emiatt a tárgyalást továbbra is a tervezett időpontban kezdhetik meg, ugyanakkor elővigyázatosságból Arthur Engoron bíró extra védelmet kap. Arról jelenleg még semmi információ, hogy ki fenyegethette meg a bírót.

Egyébként nem ez az első incidens, ami a per alatt történt: a 2023. december 11-i tárgyalási napon egy férfi gyújtott tüzet a bíróság épületének negyedik emeletén, ami következtében 17 személy sérült meg könnyebben. 

Rovatok