Index Vakbarát Hírportál

Két kihívója is lett az uniós biztosnak

2024. január 11., csütörtök 13:30

Idén júniusban jár le a mandátuma az Európa Tanács főtitkárának, a horvát Marija Pejcinovic Buricnak, helyére pedig hárman is pályáznak: az Európai Bizottság jelenlegi igazságügyi biztosa, a belga Didier Renyders mellett Svájc korábbi elnöke és Észtország egykori kulturális minisztere.

Szerdán járt le a határideje, hogy a tagállamok megnevezzék jelöltjeiket az Európa Tanács főtitkári pozíciójára. Az Európai Unión kívüli regionális, nemzetközi szervezetnek jelenleg 46 tagállama van, és legfőbb feladatai közé az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme tartozik – egyik legnagyobb sikere az 1949-ben alapított szervezetnek az emberi jogok európai egyezményének az elfogadása, amivel felállították a Strasbourgban működő Emberi Jogok Európai Bíróságát is.

Mint korábban beszámoltunk róla, a belga sajtó még a hét elején lebegtette be, hogy a belga kormány az Európai Bizottság jelenlegi igazságügyi biztosát, Didier Reynderst jelöli, aki már 2019-ben is jelölt volt, azonban akkor végül alulmaradt a horvát Marija Pejcinovic Buriccsal szemben.

Reyndersen idén újra megpróbálkozik elnyerni a főtitkári pozíciót, miután kétségessé vált, hogy az európai parlamenti választásokat követően folytathatná munkáját az Európai Bizottságban, ugyanakkor, mint arról az Euractiv beszámolt, rajta kívül még két másik személy is elindul a pozícióért:

Svájc korábbi belügyminiszterét és elnökét, Alain Bersetet, míg Észtország Indrek Saar korábbi színészt és kulturális minisztert szeretné látni a nemzetközi szervezet élén.

Mint amire a lap emlékeztet, Berset még tavaly decemberben mondott le parlamenti mandátumáról a Svájci Nemzeti Tanácsban, míg Saar jelenleg is az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja, ami ugyan segíthet neki, hogy támogatókat szerezzen az Európa Tanácsban, ugyanakkor a legtöbb vezetői tapasztalattal egyértelműen Berset rendelkezik.

A jelöltek felállítását követően először a 46 tagállam külügyminisztereiből álló Miniszteri Bizottság fogja meghallgatni a három jelöltet márciusban, majd ezután fogalmazzák meg javaslatukat az Európa Tanács közgyűlésének, ami júniusban választja meg a szervezet új vezetőjét.

Rovatok