Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy mianmari filmrendezőt

2024. január 11., csütörtök 10:19

Terrorizmus címén bűnösnek találta és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság Mianmarban Sin Deve díjnyertes dokumentumfilm-rendezőt – közölte a filmrendező családja és a helyi média csütörtökön.

A mianmari bíróság az ország terrorizmus elleni törvényének megsértése miatt szerdán ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre az ötvenéves filmrendezőt.

A The Irrawaddy című helyi lap beszámolója szerint a nőt 2023. október 15-én vették őrizetbe Jangonban terrorizmusra való felbujtás és terrorizmus finanszírozásának gyanújával, amikor egy drónt készült átvenni az egyik filmje forgatásához.

Ő csupán egy kiváló filmrendező és tekintélyes művész. Nem igazságos életfogytiglani börtönbüntetést kiszabni rá, mivel csak filmeket készít

– mondta öccse, Mjint Tu a dpa német hírügynökségnek.

Sin Deve 2013-ban bemutatott, Now I am 13 című dokumentumfilmje, amely egy mélyszegénységben élő, körülményei miatt a tanulás lehetőségétől megfosztott mianmari tinédzser életét mutatja be, a Kota Kinabalu Nemzetközi Filmfesztiválon és a Wathann Filmfesztiválon is díjat nyert 2014-ben.

Filmes munkássága alatt Sin Deve összesen 15, nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatott rövid dokumentumfilmet készített.

A 2021. februári puccs óta a mianmari katonai junta kíméletlenül lecsap minden kritikusára és ellenségére, önkényes letartóztatások és hosszú börtönbüntetések kiszabása mellett a Nobel-békedíjas egykori kormányfőt, Aung Szan Szú Kjit is börtönbe zárták.

Az Assistance Association for Political Prisoners politikai foglyok helyzetével foglalkozó jogvédő szervezet jelentése szerint a katonai junta a februári hatalomátvétel óta legalább négyezer emberrel végzett, és több mint 25 ezer személyt letartóztatott.

Rovatok