Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyminiszter elárulta, mivel lehetne leginkább elszigetelni Iránt

2024. január 11., csütörtök 17:09

Izrael és az arab államok közeledése a leghatékonyabb módja mind Irán és a vele szövetséges erők elszigetelésének, mind pedig a palesztin állam létrehozásának – jelentette ki az amerikai külügyminiszter Kairóban, közel-keleti körútjának utolsó állomásán.

„Úgy gondolom, ez az elképzelés sok közel-keleti vezető számára világos” – jelentette ki, kiemelve, hogy Irán és az Irán-barát erők nem pusztán az Egyesült Államoknak, hanem a régió szinte összes országának gondot okoznak.

Az Egyesült Államok jelenleg arra összpontosít, hogy Ciszjordániában a helyzet ne mérgesedjen el

– közölte a tárcavezető, mielőtt elhagyta az egyiptomi fővárost.

Blinken emellett hangsúlyozta: a zsidó állam biztonságának szavatolása és régiós elismerése a palesztin állam megteremtéséhez vezető út.

Antony Blinken kitért az Irán által támogatott jemeni húszi lázadókra is, akik kereskedelmi hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren a gázai konfliktus kiújulása óta. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezette nemzetközi koalíció nem fogja tétlenül nézni ezeket az atrocitásokat.

Mint ahogy azt korábban az Index is megírta, az izraeli konfliktus kezdete óta minden eddiginél nagyobb összecsapás történt a Vörös-tengeren a radikális iszlamista húszi lázadók, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság haditengerészete között.

Mindent megtesznek, hogy a háború ne eszkalálódjon

Kairói látogatásán a külügyminiszter tárgyalt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel. Együtt elmondták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Gázai övezeti háború ne szélesedjen ki.

Közös közleményben tiltakoztak az ott élő palesztinok izraeli politikusok által rebesgetett kitelepítése ellen, valamint hangsúlyozták a kétállami megoldás szükségességét.

A megbeszélésen Szíszi elmondta, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie az idevágó ENSZ-határozatok, köztük a humanitárius segélyszállítmányokra vonatkozó döntések betartatásáért.

Az egyiptomi elnök leszögezte, el kell érni, hogy tűzszünet legyen az övezetben, és ha ez megvalósul, akkor az alatt a palesztin kérdés „tisztességes és átfogó” megoldására kell összpontosítani.

A találkozón részt vett Abbász Kámil, az egyiptomi hírszerzés vezetője is – számolt be az MTI.

Rovatok