Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök tüntetése torkollott erőszakba Pápua Új-Guineán, többen meghaltak

2024. január 11., csütörtök 06:22

Rendőrök tüntettek szerdán Port Moresbyben, Pápua Új-Guinea fővárosában, mert minden előzetes bejelentés nélkül csökkentették a fizetésüket. A demonstráció utcai zavargásokba torkollott, a tüntetők üzlethelyiségekben garázdálkodtak, valamint felgyújtották azokat, a rendbontásban többen életüket vesztették – közölte Powes Parkop, a főváros kormányzója szerdán.

Port Moresbyben „opportunisták” fosztogatták az üzleteket, miután elszabadultak az indulatok – mondta a kormányzó az FM100 rádiónak adott interjúban, és példátlannak nevezte a szerdai eseményeket a szigetország történelmében. „Ennek még ma este véget kell vetni” – hívta fel a figyelmet Parkop, aki szerint a város könnyen irányíthatatlanná válhat a rendőrség nélkül – írja a részletekről az MTI. 

A rendőrök annak hatására hirdettek sztrájkot szerdára, hogy észrevették, a megszokottnál kevesebb fizetést kaptak. A kormány tagadta a közösségi médiában terjedő híreket, hogy új adót vetettek volna ki a rendőrökre, és a kormányfő kijelentette, orvosolnak minden olyan adminisztratív hibát, amely a fizetéscsökkenést okozta.

A helyi lap értesülései szerint a tüntetők felgyújtották a parlament őrségének egyik épületét is, és megfenyegettek több tűzoltót, aki éppen a munkáját végezte.

A zavargások megállítása érdekében vidékről vezényeltek rendőröket Port Moresbybe – közölték.

A csendes-óceáni szigetországban tavaly jelentősen megugrott az erőszakos bűncselekmények száma, aminek hatása van az ország gazdaságára is. James Marape miniszterelnök szerint ahhoz, hogy az ország bányaiparába tudják vonzani a külföldi befektetéseket, először fokozni kell a közbiztonságot.

Rovatok