Index Vakbarát Hírportál

Trump újraválasztása komoly veszélyt jelent Európára

2024. január 12., péntek 12:36

Christine Lagarde a France 2. TV-nek adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy ha végignézzük, hogy Donald Trump mit tett, és hogyan vitte végig első elnöki ciklusát, akkor egyértelművé válik: újraválasztása Európa számára veszélyeket rejt.

„Elég, ha megnézzük, mit tett a vámtarifákkal, mit mondott a NATO-ról, vagy éppen milyen volt a hozzáállása a klímaváltozáshoz” – tette hozzá. Majd így folytatta, ha csak ezt a három területet nézzük, akkor is finoman szólva sem esett egybe ezek kezelése az európai érdekekkel.

Mindenesetre egy újraválasztás esetén sem gondolja, hogy Európa magára maradna Ukrajna támogatásával, hiszen az amerikai kongresszusban jó néhány olyan honatya ül, akik mélységesen elítélik azt a rablóháborút, amit Oroszország indított, és akik ki fognak tartani Ukrajna támogatása mellett.

Brüsszeli diplomatákat is aggodalommal tölti el Trump esetleges visszatérése, elsősorban azért, mert a mostani amerikai közvélemény-kutatások nagyon szoros versenyt vetítenek előre Trump és a most regnáló Joe Biden között. 

A dolog pedig egyértelművé válhat most hétfőn, amikor elindul az elnökjelöltségi verseny, mert azon a napon tartják az iowai caucust, az az a Republikánus Párt iowai választmánya dönt az elnökjelöltekről, és úgy tűnik, azt Trump könnyedén elviszi – írja a Politico.

(Borítókép: Donald Trump [j], Christine Lagarde [j2] és Angela Merkel [j3] a G7-ek csúcstalálkozóján 2018. június 19-én. Fotó: Cole Burston / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok