Index Vakbarát Hírportál

Újra fogad Észak-Korea turistákat

2024. január 12., péntek 13:48

A koronavírus járvány alatt még 2020-ban teljes határzárat vezettek be, amit azóta sem oldottak fel, most egy orosz turistacsoport utazhat be először az országba négy év után.

A koronavírus-járvány terjedésekor a világ legszigorúbb korlátozását vezették be Észak-Koreában, azóta az országba nem léphetett be külföldi állampolgár, most egy vlagyivosztoki turistacsoport kapott engedélyt a Phenjanba való utazásra – tudta meg a Reuters.

Nem sokkal azután, hogy a határos Primorszkij régió kormányzója Phenjanba látogatott decemberben, az oroszországi turisztikai ügynökség meg is hirdette az észak-koreai utat – jelent meg a Telegramon. A négynapos túra február 9-én indul, és az online útiterv szerint a főváros mellett egy síparadicsomban megáll a csoport. 

Simon Cockerell, a pekingi székhelyű Koryo Tours a Reutersnek elárulta: észak-koreai partnerei megerősítették, hogy az orosz látogatást különleges körülmények között valóban le fogják bonyolítani. „Jó jel, de nem gondolom, hogy ez széles körű nyitáshoz vezetne, de mindenképpen előrelépésnek tekinthető” – nyilatkozta.

A lap szerint nem véletlen, hogy először orosz állampolgároknak engedik a belépést az országba, Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis szeptemberben találkozott Kelet-Oroszországban egy csúcstalálkozón, ahol a nemzetközi szankciók ellenére ígéretet tettek az együttműködés elmélyítésére a gazdasági, politikai és katonai frontokon. Mint megemlítik, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata a turizmust nem érinti, az Észak-Koreával kapcsolatos olyan üzleti tevékenységet korlátozza, amelyek annak fegyverkezéséhez köthetők. 

A szöuli székhelyű NK News becslése szerint a járvány kezdete előtti évben a legtöbb turista Észak-Koreába Kínából érkezett, akik 2019-ben akár 175 millió dollárost többletbevételt biztosíthattak a pénzszűkében lévő országnak.

Rovatok