Index Vakbarát Hírportál

A korábbi lengyel kormányfő szívesen átvenné Kaczynski helyét

2024. január 12., péntek 18:44 | aznap frissítve

Jaroslaw Kaczynski a decemberig kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke a visszavonulást fontolgatja, ha lemond, a volt miniszterelnök, Mateusz Morawiecki versenybe szállna a pártelnöki tisztségért.

Mateusz Morawiecki a Radio Zet kereskedelmi rádió pénteki adásában beszélt szándékáról. „Szeretném, ha a jelenlegi vezető egészen addig vezethetné a Jog és Igazságosság pártját, amíg arra lehetősége van, mivel ő az, aki egyesíti a pártunkat” – mondta. Hozzátette, amennyiben Kaczynski úgy dönt, hogy nem folytatja, ő is szeretne részt venni az elnökségért induló „megtisztelő” versenyben.

A jelenleg 74 éves Jaroslaw Kaczynski 2001-ben, a 2010-es szmolenszki repülőszerencsétlenségben életét vesztett ikertestvérével, Lech Kaczynski volt államfővel együtt alapította a Jog és Igazságosság pártot, amelyben régóta meghatározó politikai szerepet tölt be – írja az MTI. Tavaly, még a parlamenti választások előtt jelezte, hogy lassan véget ér politikai karrierje, de ennek időpontját nem közölte.

Arra a kérdésre, hogy fontolóra venné-e a részvételét a 2025-ös elnökválasztáson, Morawecki azt válaszolta, hogy a PiS politikai bizottsága körülbelül 10 hónapon belül hozza meg döntését arra vonatkozóan, hogy ki lesz az elnökjelöltje a választáson.

Rovatok