Index Vakbarát Hírportál

Stephen Fry: Be kell tiltani a királyi testőrök medvebundából készült sapkáját

2024. január 12., péntek 06:15

Az angol színész és humorista szerint be kell szüntetni a királyi testőrök valódi medvebundából készült prémsapkáját, miután a szőrmékért kegyetlen módon ölik le a medvéket. Stephen Fry hozzátette, a testőrök fejfedőjét egy műszőrmés változatra kell cserélni.

Stephen Fry hangsúlyozta, habár az angol királyi gárda már több mint 200 éve medveszőrből készült kucsmát visel, azonban „a hagyomány soha nem mentség a kegyetlenségre, a valódi szőrme használata pedig becstelenséget hoz országára” – idézte a Sky News a színészt.

Fry arról is beszélt, hogy egy sapkához egy medve teljes bundájára van szükség, és a gárda folyamatos prémhasználata arra ösztönzi a vadászokat, hogy minél nagyobb számban öljék le ezeket az állatokat.

A PETA állatvédő szervezet erről készült videójában Fry elmondta, hogy sokszor íjjal ölik le a medvéket, amelyek így sokat szenvednek.

A lelőtt medvék nem mindig pusztulnak el azonnal. Sokszor elmenekülnek a vadászok elől, majd lassú, fájdalmas halált halnak fertőzés vagy vérveszteség miatt. Adott esetben csak órákkal később találják meg őket, miután a vadászok követték véres nyomukat

– mondta Fry, akinek célja, hogy a királyi testőrök sapkáit egy műszőrmés változatra cseréljék.

Itt az ideje, hogy modernizáljuk Nagy-Britannia ikonikus jelképét, és váltsunk egy mesés műszőrmére, amelyet már le is teszteltek, hogy alkalmas-e a királyi gárda általi használatra

– mondta Kate Werner állatvédő, a PETA kampánymenedzsere.

A védelmi minisztérium azonban úgy reagált, hogy a szőr „legális és engedélyhez kötött vadászatból” származik, amelynek célja a populáció kordában tartása. Mint hangsúlyozták, a medvéket „nem rendelésre vadásszák, hanem akkor, ha szükséges”. 

A minisztérium szóvivője hozzátette, „az alternatív megoldási javaslat nem felel meg a szabványoknak.

(Borítókép: A Grenadier Gárda őrségváltáson a Buckingham-palota előtt Londonban, az Egyesült Királyságban 2022. július 25-én. Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok