Index Vakbarát Hírportál

Görögországban is engedélyeznék az azonos neműek házasságát

2024. január 13., szombat 09:33

Kiriákosz Micotákisz jobbközép görög miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy kormánya a jövőben törvényben engedélyeznék az azonos neműek házasságát. Annak ellenére, hogy a kormányfő tervét pártjának több képviselője is ellenzi, a miniszterelnök arra számít, hogy a törvényjavaslatot elfogadja majd a görög parlament.

Még szerda délután jelentette be Kiriákosz Micotákisz jobbközép görög miniszterelnök, hogy kampányának egyik legnagyobb ígéretét valóra váltja, és kormánya egy törvényjavaslatot nyújt be az azonos neműek házasságának legalizálásáról – tudósított róla az AP hírügynökség.

Mint a miniszterelnök elmondta, a törvény lehetőséget adna annak, hogy az azonos nemű párok is házasodjanak – a bejegyzett élettársi kapcsolatot még 2015-ben engedélyezték az országban –, ugyanakkor azt már nem engedélyeznék, hogy béranyákon keresztül szülőkké váljanak.

Amiről törvényt fogunk hozni, az az egyenlőség a házasságban. Megszüntetünk minden diszkriminációt a szexuális irányultsággal kapcsolatosan a háztartási kapcsolat kérdésében

– fogalmazott Micotákisz, aki hozzátette, a támogatott szülői szerepről szóló törvényen nem fognak változtatni, azaz az azonos nemű párok Görögországban továbbra sem vehetik igénybe béranyák szolgáltatásait – számukra így a családalapítás kapcsán az örökbe fogadás marad, vagy ha külföldön születik gyerekük egy béranyától. 

A közvélemény-kutatások szerint a görögök egyébként megosztottak az azonos neműek házasságának kérdésében, viszont ellenzik a szülői jogok teljes körű kiterjesztését a meleg vagy leszbikus párokra – köztük a miniszterelnök pártjának, az Új Demokráciának jobboldali szárnyának több képviselője is.

Micotákisz az állami ERT televíziónak adott szerdai interjújában ugyanakkor kijelentette, hogy párttársait nem kényszeríti arra, hogy támogassák a törvénytervezetét, mivel pártokon átívelő támogatásra számít az elfogadásához. A kormányfő emellett elmondta, a törvénytervezetről az elkövetkezendő napokban fognak több részletet elárulni.

Az azonos nemű párok gyermekvállalása azután kapott nagyobb figyelmet, hogy Stefanosz Kasszelakiszt nyáron az ellenzéki Sziriza párt élére választották. Kasszelakisz tavaly októberben házasodott össze férfi partnerével az Egyesült Államokban, amivel egyidőben kifejezte azt a vágyát, hogy béranyán keresztül szeretne gyermeket vállalni.

Hétfőn a 36 képviselőt tömörítő Sziriza saját törvényjavaslatot nyújtott be az azonos neműek házasságáról, amely lehetővé tenné a béranyaságon keresztüli szülővé válást is.

Görögországban jelenleg csak olyan – egyedülálló vagy házas – nők esetében engedélyezik a szülői szerepvállalást a béranyákon keresztül, akik egészségügyi okok miatt nem képesek gyermeket vállalni. A heteroszexuális párok mellett az egyedülálló férfiak és nők is örökbe fogadhatnak gyerekeket.

A görög ortodox egyház ellenezte az azonos neműek polgári házasságát, azzal érvelve, hogy ez jogi kötelezettséget teremtene a szülői jogok érvényesítésére. Kizárja az azonos nemű párok vallási házasságát, és mély fenntartásokat fogalmaz meg a béranyaság minden formájával szemben.

Rovatok