Index Vakbarát Hírportál

Kínai repülőgépeket és hajókat észleltek Tajvan közelében az elnökválasztás napján

2024. január 13., szombat 10:01

A tajvani elnökválasztás napján a kínai hadsereg nyolc repülőgépe és hat hajója, továbbá két léggömb tűnt fel a sziget közelében – közölte a tajvani védelmi minisztérium.

Tajvanon megkezdődött az elnökválasztás, amelynek a tétje az, hogy miként alakult Tajpej Kína-politikája a jövőben.

A választás napján a kínai hadsereg is megjelent a szigetnél:

egy Y-8-as tengeralattjáró-elhárító repülőgépük a szigettől délnyugatra keresztezte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát.

A léggömböket  (Kína már korábban is  kémkedésre használhatott  ilyen eszközöket)  6,1-6,7 kilométeres magasságban rögzítették:  az egyik a sziget déli része felett haladt át nyugatról keletre, a másik pedig attól északra.

Hivatalos tajvani adatok szerint tavaly több mint 1700 kínai katonai repülőgépet észleltek a sziget légvédelmi azonosító zónájában (ADIZ), ami csaknem duplája az egy évvel korábbinak.

Az ADIZ olyan, Tajvan által kijelölt terület, ahol a kormány igényt tart a légi járművek azonosítására, helymeghatározására és ellenőrzésére, annak ellenére, hogy ez a zóna nem része a sziget légterének.

A Kínai Népköztársaság a 23,4 millió lakosú Tajvant szakadár tartományának tekinti és nem fogadja el a nyolc éve kormányzó DPP azon állítását, mely szerint „Tajvan valójában már független”, és fokozta katonai tevékenységét a sziget közelében. Hszi Csin-ping kínai elnök újévi beszédében is kitért Tajvan helyzetére, a napokban pedig ismét leszögezték , hogy mi az álláspontjuk a szigetet illetően. 

Rovatok