Index Vakbarát Hírportál

Fenyegető kijelentést tett Kína Tajvannal kapcsolatban, Moszkva is beállt mögé

2024. január 13., szombat 19:49

A tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjének győzelme után Kína ismételten közölte, hogy nem fogja eltűrni a „szakadár tevékenységeket” Tajvanon. Moszkva szintén megosztotta álláspontját az üggyel kapcsolatban.

A szombati elnökválasztáson – mint beszámoltunk róla – a kormánypárt jelöltje, Laj Csing-tö leköszönő alelnök győzött a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett.

Határozottan ellenezzük a Tajvan függetlenségét és egy külföldi beavatkozást célzó szakadár tevékenységeket

– figyelmeztetett Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője.

Továbbra is az az álláspontunk, hogy a tajvani kérdés megoldása és a nemzeti újraegyesítés továbbra is észszerű, és az eltökéltségünk sziklaszilárdságú

– szögezte le Csen.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Kína együttműködik a fontos tajvani politikai pártokkal, szervezetekkel és a néppel, hogy élénkítse a kereskedelmet és az együttműködést, és előrevigye a Tajvani-szoroson átívelő kapcsolatok békés fejlődését, csakúgy, mint a nemzeti újraegyesítés ügyét.

Joe Biden amerikai elnök Laj Csing-tö megválasztása után a Fehér Házból távozva újságírók előtt leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét.

Órákkal a szavazás megkezdése előtt az Egyesült Államok figyelmeztetett: elfogadhatatlan, hogy bármely ország beavatkozzon a választásba.

Washington nem ismeri el Tajvant államként, és a Kínai Népköztársaság kormányát tekinti az egyetlen legitim kormánynak, de Tajpej legnagyobb támogatója, és jelentős katonai segítséget nyújt a szigetnek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter gratulált Laj Csing-tőnek és a tajvaniaknak. Hangsúlyozta, az Egyesült Államok „eltökélt a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fenntartásában, a nézetkülönbségek békés, kényszerítés és nyomásgyakorlás nélküli megoldásában”. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok együtt kíván működni Lajjal és valamennyi tajvani párt vezetőjével az „egy Kína” politikájával egybehangzó, „hosszú távú” nem hivatalos kapcsolataik fejlesztése érdekében.

Kamikava Jokó japán külügyminiszter üdvözölte megválasztása alkalmából Laj Csing-tőt, és reményét fejezte ki, hogy a Tajvannal kapcsolatos kérdéseket „békésen, párbeszéd útján” oldják meg. Japán azt várja, hogy Tajvan továbbra is hozzájárul a térség békéjéhez és stabilitásához – mondta.

Oroszország kiáll Kína álláspontja mellett

Oroszország a Tajvanon megtartott választások fényében megerősíti, hogy a szigetet változatlanul Kína szerves részének tekinti – szögezte le Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az orosz diplomáciai tárca honlapján szombaton közölt nyilatkozatában.

Az orosz fél elismeri, hogy a világon csak egyetlen Kína létezik, a Kínai Népköztársaság kormánya az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli, Tajvan pedig Kína szerves része. Az orosz fél ellenzi Tajvan függetlenségének bármilyen formáját. Felszólítunk minden külső erőt, hogy tartózkodjon a regionális stabilitást és a nemzetközi biztonságot aláásó provokatív akcióktól

– fogalmazott Zaharova.

A szóvivő rámutatott, hogy Oroszország támogatja Kínának az állami szuverenitása és területi integritása védelmében tett lépéseit.

„Álláspontunk szerint a Tajvani-szoros két oldala közötti kapcsolatok tisztán Kína belügyét képezik. Egyes országoknak arra irányuló kísérletei, hogy a tajvani választásokat Pekingre történő nyomásgyakorlásra és a szoros helyzetének megingatására használják fel, kontraproduktívak, és széles körű elítélést érdemelnek a nemzetközi közösség részéről” – hangoztatta a külügyi szóvivő.

Magyarország is támogatja az Egy Kína-elvet

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán azt írta szombaton, hogy „Magyarország a délkelet-ázsiai térség békéjében, nyugalmában és stabilitásában érdekelt”.

Hozzátette, hogy ennek „a térségnek a helyzete különösen meghatározó a globális biztonság egésze szempontjából”.

A magyar kormány ezért külpolitikájának végrehajtása során következetesen kiáll az Egy Kína-elv mellett

– jelentette ki.

Rovatok