Index Vakbarát Hírportál

Trónra lépett Dánia új királya, X. Frigyes

2024. január 14., vasárnap 17:41

Vasárnap hivatalosan is X. Frigyes lett Dánia királya. Az új uralkodó az édesanyját, II. Margit királynőt követi a trónon. A ceremónia emlékezetesre sikerült, az erkélyen készült csókolózós fotók egyfajta fricskaként is felfoghatók.

Mint arról korábban beszámoltunk: a csaknem 52 éven át uralkodó II. Margit újévi televíziós beszédében jelentette be a lemondását, és ekkor közölte azt is, hogy idősebb fia, az 55 éves Frigyes követi őt a trónon. A dán monarchia fennállásának csaknem 900 éve alatt II. Margit az első uralkodó, aki önként mondott le a trónról. A 83 éves királynő nem indokolta meg a döntését, de nemrégiben egy nyilatkozatában elmondta, hogy miután tavaly februárban átesett egy komoly hátműtéten, elgondolkodott a jövőjéről.

Bármi is állt a háttérben, az utódlás január 14-én hivatalossá vált azzal, hogy II. Margit aláírta a lemondónyilatkozatát az államtanács parlamenti ülésén, melyen a kormány képviselői mellett a királyi család tagjai vettek részt, köztük természetesen a trónról távozó királynővel, az új uralkodóval, Frigyessel és ausztráliai születésű, 51 éves feleségével, Máriával, de ott volt legidősebb fiuk is, aki mostantól az új trónörökös.

Az aláírás után Mette Frederiksen miniszterelnök a parlament erkélyéről kiáltotta ki, hogy Dániának új uralkodója van.

Ellopta a show-t a csók

X. Frigyes király beszédében azt mondta: hatalmas megtiszteltetés számára, hogy édesanyját követheti a trónon, örömmel vállalja a feladatot. Beszélt arról is, hogy minden támogatásra szüksége lesz szeretett feleségétől, és azzal a bizonyossággal néz szembe a jövővel, hogy tudja: nincs egyedül.

Az új uralkodó az erkélyen egy hatalmas csókot is adott feleségének. Nem kizárt, hogy a jelenetet egyfajta fricskának szánták, előzetesen ugyanis több bulvárlap is arról írt: II. Margit királynő valójában a fia házasságát akarta megmenteni azzal, hogy lemondott a trónról.

Azoknak, akik nem a csókra, hanem a koronára voltak kíváncsiak, csalódniuk kellett, Európában ugyanis az egyetlen monarchia, amely még gyakorolja a koronázás hagyományát, az Nagy-Britannia. Dániában a koronázás már 1906 óta nem szokás.

Az eseményre tízezrek utaztak a fővárosba a közel hatmillió lakosú ország minden részéről, ami a monarchia intézményének népszerűségét mutatja. Egy felmérés, amely Margit lemondásának bejelentése után készült, azt az eredményt hozta, hogy a dánok 82 százaléka szerint Frigyes jó uralkodója lesz az országnak.

(Borítókép: Frigyes király és Mária királynő 2024. január 14-én. Fotó: Samir Hussein / WireImage / Getty Images)

Rovatok