Index Vakbarát Hírportál

Titkos leveleket hagyott hátra II. Erzsébet a halála előtt

2024. január 14., vasárnap 10:05

Robert Hardman királyi életrajzíró a várhatóan jövő csütörtökön megjelenő The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchy című könyvéből pénteken közölt részletet a Daily Mail, melyből kiderült, hogyan fedezték fel a II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án bekövetkezett halála után hátrahagyott két magánlevelét.

Halála előtt II. Erzsébet brit királynő két magánlevelet írt, egyet fiának, Károly királynak, egy másikat pedig legfőbb tanácsadójának.

A királynő halálát követően a Balmoral kastélyban a vezető beosztású alkalmazottak, köztük az uralkodó magántitkára, Sir Edward Young, éppen az elkövetkező napokat térképezték fel, amikor egy inas elhozta nekik a királynő egyik híres piros dobozát. A piros dobozban a miniszterek által az Egyesült Királyságból naponta küldött iratok találhatók, de a Nemzetközösség és a világ más országainak képviselőitől származó dokumentumok és levelezések is lehetnek benne – írja a Daily Mail.

Mint minden piros dobozban, ebben is csak két kulcs volt: az egyik az uralkodóé, a másik az ügyeletes magántitkáráé. A dobozban két lepecsételt levelet talált: a királynő egyet neki, egy másikat pedig Károly hercegnek hagyott hátra. 

Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy mi állt bennük. Az azonban elég világos, hogy a királynő tudta, közeleg a vég, és ennek megfelelően tervezte a dolgokat. Ezek végső utasítások vagy végső búcsúztatások voltak? Vagy mindkettő?

– teszi fel a kérdéseket Robert Hardman a könyvében.

Ez volt II. Erzsébet utolsó uralkodói teendője 

Hozzátette: a királynő ezenkívül hátrahagyta az érdemrendbe való felvételre jelöltek listáját is, ez volt az utolsó uralkodói kötelessége.

A királynő ezt mindig is rendkívül komolyan vette. A papírmunka már két nappal korábban felkerült hozzá, hogy átnézhesse a jegyzeteket, és kipipálhassa a választását. [...] Ez volt az utolsó dokumentum, amelyet II. Erzsébet királynő kezelt. Még a halálos ágyán is volt tennivalója. És ő elvégezte

– írja Hardman.

Rovatok