Index Vakbarát Hírportál

Franciaország beolvaszt 27 millió euróérmét, mert elrontották rajtuk a csillagokat

2024. január 14., vasárnap 13:27

Az Európai Bizottság szigorú követelményeit nem könnyű megugrani.

Franciaország 27 millió érmét semmisített meg, majd nyomott újra. Erre azért volt szükség, mert előzőleg nem kérték az Európai Unió jóváhagyását a pénzveréshez, és nem feleltek meg a követelményeknek. Az uniós jog értelmében az országok 15 évente megváltoztathatják az euróérmék „nemzeti” arculatának kialakítását, de zöld lámpára van szükségük az Európai Bizottságtól és más euróövezeti kormányoktól.

Az ország pénzverdéje, a Monnaie de Paris tavaly novemberben új mintával készítette el a 10, 20 és 50 centes érméket, de később kiderült, hogy

AZ EU-ZÁSZLó CSILLAGAINAK ÁBRÁZOLÁSA NEM FELEL MEG AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG NAGYON PRECÍZ előírásainak. 

Franciaország elvileg 2023 novemberében felvette a kapcsolatot az Európai Bizottsággal, mielőtt hivatalos kérelmet nyújtott volna be a terv jóváhagyására, de a pénzverde nem várta meg az EU válaszát. Ezt követően a bizottságtól nem hivatalos figyelmeztetést kapott, amelyben hangsúlyozták, hogy az új terv nem felel meg az uniós szabályoknak – állítja a francia gazdasági minisztérium egyik, az aktát közvetlenül ismerő tisztviselője, aki névtelenül nyilatkozott a Politicónak.

Az Európai Bizottság szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a Franciaországgal folytatott korábbi eszmecseréket, de megerősítette, hogy a francia kincstár december 12-én hivatalosan benyújtotta a javított tervet, amelyet az EU december 21-én jóváhagyott. Az új érméket Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszternek a Monnaie tekintélyes párizsi központjában tett látogatása során akarták bemutatni. Nem meglepő módon ez végül nem történt meg.

Mindenki a másikra mutogat

Azóta elkezdődött a vádaskodás a Monnaie és a francia kormány között. A gazdasági minisztérium tisztviselője hangsúlyozta, hogy a Monnaie egy autonóm állami vállalat, és nem része a francia közigazgatásnak. Ez azt jelenti, hogy

a Monnaie teljes egészében viselné az érmék újraverésének költségeit.

„Egy francia adófizetőt sem terhel semmilyen költség, mivel ez a cég működési költségeibe számít majd bele” – mondta az illetékes.

A francia állam a felelős

– nyilatkozta a Monnaie vezetője, Marc Schwartz. 

A francia kormány által javasolt és az Európai Bizottság által jóváhagyott új érmék dizájnja továbbra is titok, és tavasszal mutatják be – közölte a francia gazdasági minisztérium. 

Rovatok