Index Vakbarát Hírportál

Több ezer palesztinpárti tüntető vonult a Fehér Ház elé, evakuálni kellett a személyzetet

2024. január 14., vasárnap 11:19

Palesztinpárti tüntetők ezrei gyűltek össze a Fehér Ház előtt szombat este, a demonstrálók a „B*szd meg, Joe Biden!” szlogent skandálták, miközben leszakították az épületet körülvevő kerítés egy részét. Az Egyesült Államok elnökének lakhelyén dolgozó személyzetet biztonsági okokból evakuálták.

Az amerikai titkosszolgálat is megerősítette az információt, miszerint elővigyázatosságból evakuálták a Fehér Házban dolgozó személyzet egy részét, miután a demonstrálók egyre agresszívabban viselkedtek az épület előtt.

A tüntetésről készült videóban látható: a tiltakozók olyan hevesen rázták a Fehér Ház előtti kerítést, hogy annak egy része leszakadt. 

Egyes tüntetők vizespalackokkal és a palesztin zászlókról letört botokkal dobálták a rendőröket, míg mások megpróbáltak átmászni a kerítésen. A tömeg eközben folyamatosan azt skandálta, hogy

B*szd meg, Joe Biden!

New York Post szerint sokan azt is ordították az amerikai elnöknek, hogy „Támogatod a gyerekek meggyilkolását!”, „Nem szavazunk Joe népirtására” vagy „Bidennek véres a keze” és „Éljen Gáza!”.

A rendőrség közölte, hogy a megrongálódott kerítést azonnal megjavították, más épületeknél nem történt kár. Mint írták, 

ELŐVIGYÁZATOSSÁGBÓL A MÉDIA NÉHÁNY TAGJÁT ÉS A PENNSYLVANIA AVENUE KÖZELÉBEN DOLGOZÓ SZEMÉLYZETET IDEIGLENESEN ÁTHELYEZTÉK EGY MÁSIK HELYSZÍNRE, AMÍG A TÜNTETÉS LECSILLAPODIK.

Hozzátették, letartóztatásra nem került sor.

A New York Post felidézi, Biden korábban jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok több millió dollár értékben küldjön lőszereket Izraelnek a Hamásszal vívott háborúhoz. A tüntetők a gázai civil áldozatok miatt vonultak a Fehér Ház elé.

(Borítókép: Palesztinpárti tüntetők a Fehér Ház előtt 2024. január 13-án. Fotó: Valerie Plesch / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok