Index Vakbarát Hírportál

A T.-rex idősebb, de hasonlóan nagy méretű rokonát fedezték fel Új-Mexikóban

2024. január 14., vasárnap 08:02

A felfedezés segíthet a paleontológusoknak egy újabb lépést tenni abban az evolúciós láncban, amely a hatalmas ragadozó életformáját feltárhatják.

A Tyrannosaurus mcraeensis csontjait évtizedekkel azelőtt fedezték fel, azelőtt, hogy az állat hivatalosan is megkapta volna tudományos nevét. A megkövesedett koponya körülbelül egynegyedét az 1980-as és a 90-es évek elején találták meg az új-mexikói Elephant Butte néven ismert területen.

A példányok mérete miatt a csontokat az Új-Mexikói Természettudományi és Természettudományi Múzeum eredetileg a T.-rex kategóriájába sorolta, amely akár 12 méter hosszúra és 10 tonnásra is megnőtt.

Két nagy különbség azonban volt a T.-rex és a T.-mcraeensis között: ezek egyike az állat állkapcsa. 

A Tyrannosaurus rex alsó állkapcsa valójában elég robusztus. A nálunk található állkapocs nyilvánvalóan nagy és fogazott, de karcsúbb, mint amit általában egy Tyrannosaurus rexnél látunk

– mondta Anthony R. Fiorillo, a Scientific Reports című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány társszerzője. Hozzátette: a T.-rex robusztus állkapcsa azt jelentette, hogy „azt tehetett, amit akart. Egy karcsúbb állkapocs, még a nagy fogakkal együtt is, azt jelenti, hogy kisebb harapóerővel rendelkezett.”

A csontokat 72-73 millió évesre datálták.

Rovatok