Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump bosszút forral: meghurcolná elődeit és utódját, ha visszakerül a hatalomba

2024. január 15., hétfő 18:36

A volt elnök pár éve azzal fenyegetőzött: magára hagyja Európát, ha támadás érné, az Egyesült Államok pedig kilép a NATO-ból, ha újra ő lesz az elnök. Most emelte a tétet. Kilátásba helyezte, hogy megnyitja Pandora szelencéjét, és Biden mellett több korábbi elnökre is vádemelés vár.

„Meg kell értenie: ha Európát támadás éri, soha nem fogunk segíteni, és nem fogjuk támogatni önöket” – ezt mondta Donald Trump 2020-ban Ursula von der Leyennek a davosi Világgazdasági Fórumon. A zárt körű találkozón jelen volt az unió belső piaci biztosa.

Thierry Breton – aki nem mellesleg az Európai Bizottság elnöki tisztségének gondolatával kacérkodik – az Európai Parlamentben idézte fel a történteket, pár nappal a Republikánus Párt január 15-re összehívott iowai választmánya előtt, amikor is elnökjelöltjükről döntenek.

Brüsszel retteg a lehetőségtől, hogy Trump visszakerül a Fehér Házba.

Márpedig ő a legesélyesebb. A közvélemény-kutatások szerint Ron DeSantis floridai és Nikki Haley dél-karolinai kormányzó lemaradnak.

Mellesleg a NATO halott, és mi kilépünk a NATO-ból

– közölte az exelnök Breton szerint. Trump azt is felrótta, hogy a németek „400 milliárd dollárral” tartoznak az Egyesült Államoknak, mert nem finanszírozták kellőképpen a védelmet.

Nagyon feszült hangulatban folytak a megbeszélések – idézte fel Breton, aki az EU védelmi politikájának is felelőse. Az önvédelmi képességek fejlesztését szorgalmazta, és bejelentette egy százmilliárd eurós uniós alap létrehozását a fegyvergyártás felgyorsítására.

A davosi találkozó „ébresztő volt”, Trump bármikor visszajöhet. Legalább tudjuk, hogy „magunkra maradtunk”, ezért nincs más opció, mint a védelmi pillér drasztikus erősítése – érvelt a Politico szerint a biztos.

Obamát és Busht is megfenyegette

Donald Trump hazai pályán sem kíméli ellenlábasait. Már korábban belengette, hogy vádat emel Joe Biden ellen, ha megnyeri a novemberi elnökválasztást, most pedig tétet emelt, és közölte: a korábbi elnökök ellen is büntetőeljárás indulhat, ha nem ejtik az ellene felhozott büntetőjogi vádakat.

Nagyon egyszerű: úgy érzem, hogy elnökként megillet a mentelmi jog

mondta maga Trump a bírósági meghallgatáson, ahol három szövetségi bíró kétkedve hallgatta a volt elnök ügyvédeinek érvelését. Szerintük az elnökök mentességet élveznek a hivatalos ügyek miatti vádemelés alól.

„Megnyílhat Pandora szelencéje” – erősítette meg vészjóslóan a volt elnök, aki jellegzetesen egyszerű szókincsével „nagyon szomorúnak” nevezte a helyzetet.

Biden mellett felelősségre vonható Barack Obama, akinek az elnöksége alatt meghalt két amerikai állampolgár: egy 16 éves fiú és apja, akit, igaz, az al-Káida egyik vezetőjeként azonosítottak. George W. Bush ellen azért lehet vádat emelni, mert hamis adatok alapján robbantotta ki az iraki háborút – egészítette ki ügyvédje.

Donald Trump ellen négy ügyben emeltek vádat, amik közül a legsúlyosabb a 2020-as választási eredmények megkérdőjelezése, majd az ezt követő lázadás szítása.

Pandora szelencéje

Abban igaza van, hogy ha az ellene felsorolt vádakat nem ejtik, „a jövőben egyetlen elnök sem lesz biztonságban” – állt ki ügyfele mellett egyik ügyvédje, Will Scharf.

A jogi szakértőket megdöbbentette az érvelés.

Ha valaki indul az elnöki tisztségért, akkor nem immunitást követel, hanem arról próbálja biztosítani a választókat, hogy tiszteletben tartja a törvényt – hangoztatta Claire Finkelstein, a Pennsylvaniai Egyetem jogászprofesszora.

Trump magyarázata szerint csak elnöki kötelességét teljesítette, amikor megpróbálta a javára fordítani a 2020-as választás kimenetelét. Azóta – szavai szerint – politikai üldözött lett, a demokratikus hagyományok sárba tiprásáért pedig Bident vádolta.

Kedvenc hivatkozása Pandora szelencéje, aminek a felnyitása után a görög mitológia szerint betegségek, kétségbeesés és más nyomorúságok szakadtak az emberek világára.

Ha én nem kapok mentelmi jogot, akkor a becstelen Joe Bident sem illeti meg az afganisztáni kivonulás után, nem beszélve azokról a dollármilliókról, amik külföldről vándoroltak a zsebébe – írta Trump saját közösségi felületén.

A választások elcsalása

Ha a bírák nem állapítják meg az elnöki mentességet, az magát a tisztséget veszélyezteti – mondta egy, a konzervatív bírókat tömörítő testület vezetője. Mike Davis szerint nem évül el a Barack Obama elleni gyilkossági vád sem, akinek a ciklusa alatt dróntámadásban meghalt Anvár al-Avlaki és 16 éves fia.

Jól bevált precedens védelmezi a szövetségi tisztviselőket, köztük az elnököt jóhiszemű döntéseikért – emlékeztetett az egykori texasi főügyész.

A választások elcsalása azonban nem tartozik ebbe a kategóriába

– tette hozzá Paul Coggins.

(Borítókép: Donald Trump 2021. január 20-án. Fotó: Michael Reaves / Getty Images)

Rovatok