Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ hozzáférést kér az asdódi kikötőhöz

2024. január 15., hétfő 18:55

Hozzáférést kér Izraeltől a Földközi-tenger partján fekvő asdódi kikötőhöz az ENSZ három ügynöksége, a Világélelmezési Alap (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), hogy mielőbb eljuttathassák segélyszállítmányaikat a gázai övezetbe.

Közös közleményükben azt írták, hogy az asdódi kikötőhöz való hozzáférés elengedhetetlen a humanitárius ügynökségek számára, mert onnan jóval nagyobb mennyiségű segélyt lehetne kamionokkal eljuttatni a Gázai övezet északi részébe, ahová mind ez idáig kevés segélyszállítmány tudott eljutni.

Szinte minden palesztin naponta kénytelen lemondani egy-egy étkezésről, és sok felnőtt inkább saját maga nem eszik annak érdekében, hogy a gyerekeiknek jusson ennivaló

– figyelmeztetett a WFP, a WHO és az UNICEF.

Jelenleg csak Egyiptom felől, a rafahi átkelőnél és Izraelből, az övezet déli részénél, az egyiptomi határ közelében fekvő Kerem Salom-i átkelőnél jutnak be segélyszállítmányok a Gázai övezetbe.

Izrael azt követően indított háborút a Gázai övezetben a Hamász palesztin terrorszervezet ellen, hogy annak fegyveresei tavaly október 7-én betörtek Izrael déli részére, ahol 1200 embert meggyilkoltak, mintegy háromezret megsebesítettek, és mintegy 250 embert elhurcoltak. Sokan közülük a mai napig nem szabadultak ki. Gázai hivatalos források szerint a háborúban már több mint 24 ezer ember halt meg az övezetben, ahol több mint kétmillió ember él – írja az MTI.

Rovatok