Index Vakbarát Hírportál

A húszik megtámadták az amerikai haditengerészetet, a feszültség a tetőfokára hág

2024. január 15., hétfő 08:17

Az amerikai hadsereg elfogott egy újabb rakétát, amelyet a jemeni húszi lázadók lőttek ki vasárnap az amerikai haditengerészet egyik Vörös-tengeren cirkáló hadihajója felé – közölte a hadsereg regionális parancsnoksága hétfőn az X-en.

A rakétát az amerikai légierő egyik vadászgépe a jemeni Hodeida kikötőváros közelében fogta el. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

A támadás az első, az amerikaiak által jelentett húszi támadás azóta, hogy Amerika és a szövetséges nemzetek pénteken csapást mértek a lázadókra. Az AP cikke szerint a húszik az Izrael és a Hamász között zajló háború miatt vették célba a kulcsfontosságú folyosót, amely összeköti az ázsiai és közel-keleti energia- és teherszállítmányokat a Szuezi-csatornával, valamint Európával, és a támadások azzal fenyegetnek, hogy a konfliktust regionális szinten is kiszélesítik.

A CNN megírta, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap elítélte a Jemenre mért amerikai csapásokat. Egy magas rangú húszi tisztviselővel folytatott telefonbeszélgetésben azt mondta, hogy a támadások felfedték az ország „agresszív természetét”.

Kétségtelen, hogy a világ szabadságra törekvő nemzetei elutasítják és elítélik az ilyen akciókat azok ellen, akik évek óta ellenállnak a külföldi agressziónak, és most hatékony szerepet játszanak a palesztin nép védelmében

– mondta Raiszi a húszik Legfelsőbb Politikai Tanácsának vezetőjének, Mahdi al-Mashatnak az IRNA állami hírügynökség szerint.

Nem volt azonnal világos, hogy az Egyesült Államok megtorolja-e a legutóbbi támadást, bár Joe Biden elnök azt mondta, hogy nem habozik további intézkedéseket hozni a nép és a nemzetközi kereskedelem szabad áramlásának védelme érdekében, ha szükséges.

Hogyan kezdődött az újabb konfliktus?

A húszik egy Iránnal szövetséges síita lázadócsoport, amely 2014-ben foglalta el Jemen fővárosát. A húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – álláspontjuk szerint Izrael felé tartó, vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a húszik akcióira adott válaszként múlt hét péntek hajnalban két csapást is mért a jemeni húszik partmenti állomásaira, majdnem 30 célpontot támadva. A harmadik támadás szombat hajnalban történt, amely egy radart célzott meg. Vasárnap újabb csapásokat mértek az amerikai és brit erők a jemeni húszi lázadókra, ezúttal Hodeida kikötővárosnál.

Az Egyesült Államok kormánya hivatalos álláspontja szerint a húszi célpontok elleni légicsapásoknak semmi közük a gázai háborúhoz. Ezek „szükséges és arányos választ” jelentenek a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás ellen irányuló provokálatlan és elfogadhatatlan húszi támadásokra.

Jemen szemében azonban úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság csatlakozik a gázai háborúhoz Izrael oldalán, mivel a húszik kijelentették, hogy tevékenységeik szolidaritást vállalnak a Hamásszal és a gázai néppel.

A gázai konfliktus 100. napja

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap, a Gáza és Izrael közötti háború 100. napján azt nyilatkozta, hogy „senki sem akadályozza meg őket” abban, hogy elpusztítsák a Hamászt.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap megismételte Netanjahu fogadalmát, mely szerint az izraeli hadsereg „történelmük legigazságosabb háborúját vívja”, és addig nem áll meg, amíg le nem győzi a Hamászt.

Miközben az izraeliek továbbra is erősen támogatják a háborút, a nemzetközi nyomás továbbra is a tűzszünet mellett foglal állást, mivel a gázai izraeli bombázások halálos áldozatainak száma egyre csak emelkedik.

A harcok kitörése óta legalább 23 843 embert öltek meg, és több mint 60 ezren megsebesültek a Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szombaton közzétett adatai szerint – írja a CNN.

A futball sem marad ki a fokozódó feszültségkeltésből

Egy izraeli futballistát vasárnap felfüggesztettek, miután a török Szuperliga egyik mérkőzésén a gázai túszokat támogató üzenetet mutatott be. Sagiv Jehezkel a „100 nap, 7/10” üzenetet írta a csuklóját borító kötésre, miután megszerezte az Antalyaspor egyenlítő gólját a Trabzonspor elleni meccsen.

A 28 éves szélső a nemzeti értékek ellen cselekedett

– idézi a CNN az Antalyaspor hivatalos honlapján olvasható közleményt.

„Igazgatótanácsunk soha nem engedi meg az országunk érzékenységével ellentétes viselkedést” – írták. Az ügyészek nyomozást indítottak a játékos ellen, aki „gyűlöletre és ellenségeskedésre uszította a nyilvánosságot” – mondta Törökország igazságügyi minisztere az X-en.

(Borítókép: A húszi csoport támogatói amerikai zászlót égetnek a Szanaa közelében 2024. január 14-én. Fotó: Khaled Abdullah / Reuters)

Rovatok