Index Vakbarát Hírportál

Importvámot követelnek az ukrán gabonára

2024. január 15., hétfő 21:04

Az Európai Unió keleti tagállamai a tisztességtelen versenyre hivatkozva importvámot követelnek az Európai Uniótól az ukrán gabonára.

Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia mezőgazdasági miniszterei levelet írtak az Európai Bizottságnak arra hivatkozva, hogy az Ukrajnából származó, olcsóbb mezőgazdasági termékek jelentősen szűkítik az exportpiacaikat – írja az mfor.hu.

A miniszterek szerint az öt aláíró ország azon hat uniós tagállam közé tartozik, amelyek a kelleténél lényegesen több búzát és kukoricát termelnek, s ez kulcsfontosságú az európai élelmiszerbiztonság és az EU stratégiai szuverenitása szempontjából.

Ezért Brüsszelnek olyan intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek védik az Ukrajnával határos tagállamok piacait, miközben segítik őket a teljes exportpotenciál kihasználásában

– áll abban a levélben, amit többek között Nagy István agrárminiszter is aláírt. A miniszterek szerint Ukrajna méreteiből adódóan olcsóbbá tudja tenni gabonaexportját, és ezáltal kiszorítja az uniós gazdálkodókat hagyományos exportpiacaikról.

A bulgáriai, lengyelországi, magyarországi, romániai és szlovákiai gazdálkodók „jelentős károkat szenvedtek el” azóta, hogy az EU tavaly felfüggesztette az Ukrajnából származó gabonára vonatkozó importkvótákat és vámokat

– közölték.

A miniszterek arra is felszólítják az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy Ukrajna termelési irányelvei összhangban vannak-e az uniós normákkal. A panaszokat Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztosnak és Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztosnak címezték.

Ezekben az országokban a mezőgazdasági termelők azért tiltakoztak a szállítmányok ellen, mert véleményük szerint azok torzítják a helyi piacokat.

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország tavaly szeptemberben jelentette be az ukrán gabonaimport korlátozását, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a behozatali tilalmat Ukrajna öt uniós szomszédjára vonatkozóan.

Mindhárom tilalom csak a belföldi importra vonatkozik, és nem érinti a további piacokra irányuló tranzitot. Ukrajna válaszul panaszt emelt a Kereskedelmi Világszervezetnél a három ország ellen, míg a többi tagállam elítélte az egyoldalú lépéseket.

Rovatok