Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa tárgyalást rendelt el a Vatikánban szexuális zaklatás miatt

2024. január 15., hétfő 05:51

Ferenc pápa személyesen rendelte el azt a szexuális zaklatással összefüggő tárgyalást, amelyet rendhagyó módon a Vatikánban, a Rota Romana pápai bíróságon tartanak. A vád szerint az egyik elismert vatikáni pap egy fiatal német pap ellen követett el szexuális visszaéléseket, aki 2003 márciusától 2004 őszéig doktoranduszként szolgált. Az áldozatnak Rómában is tanúskodnia kell.

A tárgyaláson Ferenc pápa, Georg Ganswein érsek, Gerhard-Ludwig Müller bíboros, Pietro Parolin bíboros, államtitkár is részt vesz.

Az ügy 2019 áprilisában került a nyilvánosság elé a BILD jelentésének köszönhetően. Az állítólagos elkövető bírósághoz fordult, kérvényezve, hogy semmisítsék meg a lap jelentését. November 24-én az állítólagos sértettnek vallomást kellett tennie a hamburgi regionális bíróság előtt.

A botrány részleteit a mai napig homály fedi annak ellenére, hogy az állítólagos áldozat beszámolt a történtekről az államtitkárság személyzeti vezetőjének és feletteseinek, akik a vatikáni rendőrséget is ellenőrzik.

Mint a BILD írja, a vádlottnak 2011-ben XVI. Benedek pápa „Őszentsége prelátusa” címet adományozott. Ügyvédje szerint a prelátus „a lehető leghatározottabban visszautasította a vádakat”, rágalmaknak titulálva azokat. A férfit március 1-jén a hamburgi regionális bíróság fogja kihallgatni.

Rovatok