Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin kivár, de Volodimir Zelenszkij számára még sosem volt ilyen magas a tét

2024. január 15., hétfő 08:38

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz a hétfőn kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon. A cél, hogy ismét Ukrajnára terelje a világ vezetőinek figyelmét. A tét hatalmas, mert az Izrael és a Hamász között zajló háború, valamint az egyre közeledő amerikai elnökválasztás háttérbe szorította az ukrajnai konfliktus kérdését. A nyugati pénzügyi és katonai segítség egyre bizonytalanabb.

A Politico szerint a davosi Világgazdasági Fórum kiváló lehetőség lehet arra, hogy az ukrán elnök ismét bizonyítsa, Ukrajna megérdemli a Nyugat támogatását, mert a demokráciáért folytatott küzdelme az egész szabad világot érinti. Az ukránok mindemellett azt is bizonyíthatják a fórumon részt vevő gazdasági elitnek, hogy Ukrajna milyen remek befektetési célpont lenne az ország háború utáni újjáépítésekor.

Az ukrán tisztviselők már a fórum kezdete előbb több kollégájukkal találkoztak és Ukrajna 10 pontos béketervét népszerűsítették. Fontos megjegyezni, hogy Oroszország elutasítja az ukrán tervet. Zelenszkij várhatóan beszédet is mond Davosban és találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, aki szintén részt vesz a Világgazdasági Fórumon.

A Politico forrása szerint az ukránok legfontosabb célja, hogy Ukrajna ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miközben az ukrajnai frontok befagytak és egyik harcoló fél sem képes jelentős eredményeket felmutatni a hadszíntéren, az Egyesült Államok figyelmét pedig leköti a Közel-Kelet és az amerikai elnökválasztás.

Vlagyimir Putyin megvárja az amerikai elnökválasztás eredményét

Ignazio Cassis, a Világgazdasági Fórumnak otthont adó Svájc külügyminisztere szerint a béke nem jöhet létre anélkül, hogy Oroszország ne bocsátkozna érdemi tárgyalásokba, de Ukrajnának és partnereinek nem szabadna tétlenül várniuk, hogy Moszkva tárgyalóasztalhoz üljön. 

Oroszország jelenleg nem hajlandó engedményeket tenni

– mondta, hozzátéve, hogy a kialakult patthelyzetben érdemes lenne mindkét felet tárgyalóasztalhoz ültetni. Az ukránok nem zárják ki teljes mértékben a béketárgyalások lehetőségét, de béketervük szerint Ukrajna teljes területi integritását vissza akarják állítani. Ez a követelés elfogadhatatlan Oroszország számára. A Kreml a jelek szerint nem hajlandó lemondani a 2014 óta folyamatosan megszállt területekről.

Sok elemző úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin valószínűleg nem ül tárgyalóasztalhoz a novemberi amerikai elnökválasztásig.

Putyin abban bízhat, hogy Donald Trump ismét megnyeri az elnökválasztást, és a korábbi elnök sokkal barátságosabb lesz Oroszországgal, valamint felhagy Ukrajna támogatásával.

Rovatok