Index Vakbarát Hírportál

Húszik támadtak meg egy amerikai hajót a Vörös-tengeren, a britek Jement támadták

2024. január 15., hétfő 16:43

Támadás ért egy hajót a Vörös-tengeren. Az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Műveleti központja közösségi oldalán osztotta meg hírt. A találat Jemen partjaihoz közel érte a kereskedelmi hajót.

Egy rakéta találta el az egyik Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajót hétfő délután. A hatóságok vizsgálják az esetet, amely a délkelet-jemeni Aden városától nem messze történt. 

A brit Ambrey tengeri biztonsági cég szerint a Jemen déli partjainál rakétával eltalált hajó egy amerikai tulajdonú teherhajó volt. Az Ambrey jelentése szerint tűz ütött ki egy amerikai tulajdonú, Marshall-szigeteki lobogó alatt közlekedő ömlesztettáru-szállító hajón, de az továbbra is alkalmas szállításra.

Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt.

Később közölték, hogy a hajót MV Gibraltar Eagle néven azonosították. Az amerikaiak hozzátették, hogy a hajó utasai nem számoltak be jelentős károkról és sérültekről sem, és folytatták útjukat.

Az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) közölte, hogy egy húszi rakétát lőttek ki a hajóra, amikor az az Ádeni-öbölnél haladt el.

A britek cselekedtek

Nem sokkal a támadás után robbanás hallatszott a Jemen nyugati partjainál fekvő Hodeida városában. Rishi Sunak brit miniszterelnök az alsóházban közölte: a Jemenre mért brit légicsapások 13 húszi célpontot semmisítettek meg.

A miniszterelnök szerint az Irán által támogatott húszi fegyveresek november 19. óta több mint 25 „illegális és elfogadhatatlan támadást” indítottak a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás ellen. Azt mondta, hogy január 9-én

közvetlen támadást intéztek brit és amerikai hadihajók ellen. Tűz alá vették hajóinkat és tengerészeinket. Évtizedek óta ez volt a legnagyobb támadás a Királyi Haditengerészet ellen. Ezért cselekedtünk.

Elmondta, hogy az első értékelés szerint a „korlátozott csapások” mind a 13 tervezett célpontot megsemmisítették. Sunak szerint civil áldozatokról nem érkezett jelentés.

Rovatok