Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül ritka, fehér pingvin bukkant elő az Antarktiszon

2024. január 16., kedd 09:14

Egy szinte teljesen fehér színű nemespingvint láttak a González Videla antarktiszi tudományos bázison január 4-én.

A Reutersnek nyilatkozó állatorvos szerint a különleges megjelenést a leukizmusnak nevezett genetikai mutáció eredményezi. „A pigmentáció jelen van, csak nem az egész példányon” – magyarázta dr. Diego Penaloza. Hozzátette, hogy más fajoknál – köztük zsiráfoknál, aligátoroknál, bálnáknál és bölényeknél – is előfordul ez a fajta mutáció.

Az állatról videó is készült: 

Az albinizmussal ellentétben – amely a teljes melanintermelést érinti – a leukizmus nem érinti a szem pigmentsejtjeit,  így a fehér pingvin ugyanolyan fekete szemekkel rendelkezik, mint „szmokingos” társai.

A leukizmus önmagában véve nem káros, de a pingvinek számára mégis veszélyes lehet, ugyanis a ragadozók számára könnyebb célpontot jelent a szinte teljesen fehér tollazata miatt. Emiatt is fordul elő olyan ritkán ez a recesszív géneknek betudható állapot a természetben.

A nemespingvinek egyébként önmagukban is a legritkább antarktiszi pingvinek közé tartoznak. A Brit Antarktiszkutató Intézet szerint körülbelül 300 ezer szaporodóképes pár él belőlük jelenleg – írja a New York Post.

Rovatok