Index Vakbarát Hírportál

Begurultak a románok: „Ragadjunk fejszét, és szolgáltassunk igazságot magunknak!”

2024. január 16., kedd 07:08

Folytatódtak hétfőn és a megyék mintegy felére kiterjedtek Romániában a gazdák és fuvarozók forgalomlassító tüntetései, közben a rendőrség bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indított az erőszakra bujtogatók ellen.

Folytatódtak Romániában a gazdák és fuvarozók forgalomlassító tüntetései, a rendőrség már eljárást is indított a „felbujtók” ellen.

A hatodik napja demonstráló gazdák és fuvarozók a biztosítási tarifák, az üzemanyagra kivetett jövedéki adók és az országon áthaladó, havi több millió tonnányi ukrán gabonaexport általuk vélelmezett piactorzító hatásai ellen tiltakoznak – melyről az Index is írt

A traktorokat és teherautókat a rendőrség – erre vonatkozó engedély híján – a legtöbb helyen nem engedi be a nagyvárosokba, ezért a járművezetők az országutakon és a városok körgyűrűin, menetoszlopokba rendeződve, dudálva, zászlókat lobogtatva demonstrálnak. Hétfőn tüntetők akadályozták a forgalmat a Románia és Szerbia közötti temesmórai (Moravita) határátkelő térségében is.

Fejszék és Molotov-koktélok

Az országos rendőrfőkapitány hétfői sajtóértekezletén közölte: 24 ügyben indult bűnvádi eljárás bujtogatás gyanújával a közúti fuvarozók és mezőgazdasági termelők közösségi csoportjában megosztott üzenetek miatt. Benone-Marian Matei szerint a gyanúsítottak erőszakra buzdító üzeneteket posztoltak. „Gyertek, ragadjunk fejszét, és szolgáltassunk igazságot magunknak!”; „Vegyük a fejszéket és menjünk el gyalog a kormányhoz!” – idézte a rendőrség vezetője által említett példákat az Agerpres hírügynökség.

Román médiabeszámolók szerint a korábbi évek korrupcióellenes megmozdulásainak egyik állandó résztvevőjét, Angi Serban civil aktivistát is előállította a rendőrség, miután közösségi oldalán feltette a szónoki kérdést: „Ha a rendőrség fegyverrel érkezik egy békés tüntetésre, vajon nem lenne az is legitim, hogy a nép Molotov-koktélokat hozzon?” Az aktivista arra reagált, hogy a rendőrség bevetési egységének egyik álarcos kommandósa vasárnap fegyvert emelt egy járműre, amely elindult a rendőrkordon felé.

A rendőrség parancsnoka hétfői sajtóértekezletén azt állította, hogy a nem halált okozó lőszerrel megtöltött fegyvert a kommandós nem a járművezetőre, hanem a motorházra irányította.

Közben a kormánynál is folytatódtak az egyeztetések a tüntetők képviselői és a szaktárcák vezetői között. Az Agerpres szerint a mezőgazdasági miniszternek sikerült is megállapodásra jutnia a juhtenyésztők egyesületeinek képviselőivel – írja az MTI. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfő reggel a szállításügyi és a mezőgazdasági tárca vezetőjével, valamint a belügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel konzultált a feszült helyzet mielőbbi rendezésének lehetőségeiről. Azt mondta: a kormány jóhiszemű és nyitott a párbeszédre, de nem hajlandó engedni azokból az intézkedésekből, amelyeket az adócsalás megfékezése érdekében vezetett be.

A kormány közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy a hatóságok megvizsgálták azt a – tüntetők által hangoztatott – sérelmet, miszerint Romániában feketén értékesítik a más piacokra szánt ukrán gabona egy részét.

Az első helyszíni adatok alapján megerősíthető, hogy 2023 októberétől kezdődően csak tranzitról van szó, az ukrán gabona áthalad az országon a konstancai kikötő felé, de nem értékesítik Romániában

– olvasható a román kormány hétfőn kiadott közleményében.

Rovatok