Index Vakbarát Hírportál

Vera Jourová: Nem sikerült megváltoztatnom a magyar kormány politikáját

2024. január 16., kedd 15:13

Mint mondta, nem sikerült a magyar kormányt és a magyar politikai képviseletet elvezetnie a demokráciához. Nem is sikerülhetett, mert ez a magyar választók kezében van.

Hozzátette: „számomra mint uniós biztos számára, akinek védelmeznie kell a jogállamot, azonban alapvető fontosságú, hogy a választásokon győztes kormányzat nem vihet mindent. A »győztes mindent visz« elvnek nem szabad érvényesülnie. És Orbán úr mindent elfoglalt. A média befolyásolását, az akadémiai szabadságjogokat, és most egy olyan törvényt akar, amely élesen a civil szervezetek ellen irányul. Ez olyasmi, amit jogom van bírálni, mert ez a jogállam elve ellen irányul, amelyet védelmeznem kell” – magyarázta álláspontját a cseh uniós politikus.

Vera Jourová paradoxnak minősítette, hogy mindennek tetejében Orbán Viktor az év második felében ideiglenesen még az Európai Tanács elnöki tisztségét is betölthetné, miután Charles Michel, a testület jelenlegi elnöke indulni készül az európai parlamenti választásokon.

A cseh uniós biztos szerint ez a forgatókönyv elméletileg lehetséges, de gyakorlatilag nem kívánatos. Szerinte ezért alapvető fontosságú feladat mihamarabb megtalálni Charles Michel utódját.

Jourová az interjúban leszögezte: uniós biztosi tevékenysége során igyekezett mindig a középutat választani, mert a dolgok soha nem csak fehérek vagy feketék. Ezért az álláspontjáért ugyan mindkét oldalról sok pofont kapott, de úgy véli, hogy ennek megvan az eredménye, s ezért megérte.

Rovatok