Index Vakbarát Hírportál

WHO: A dohányipar számos életet feláldozna a profitért

2024. január 16., kedd 15:58

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányzó felnőttek száma a világon – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányipar nem adja fel, és meg akarja fordítani ezt a tendenciát.

Két éve, 2022-ben a világon mintegy minden ötödik felnőtt dohányzott, miközben az ezredfordulón még minden harmadik – derült ki a WHO új jelentéséből. A dokumentumban a dohányzás elterjedtségének tendenciáit vizsgálják 2000-től 2030-ig.

Az adatok azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást.

Míg a legtöbb országban csökken a dohányzók aránya, a szervezet arra figyelmeztetett, hogy a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad. A szervezet statisztikái szerint a dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza, köztük mintegy 1,3 millió nemdohányzóét, akik a passzív dohányzás áldozatai.

A dohányzást korlátozó szigorú intézkedések bevezetése és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkenése között körülbelül harminc év telik el – mutatott rá a jelentés.

Az egészségügyi világszervezet szerint még ha a dohányosok száma tovább csökken is, a dohányfogyasztás 2010 és 2025 közötti 30 százalékos csökkentésére vonatkozó célt nem lehet elérni. Ezt várhatóan 56 országban fogják elérni, köztük Brazíliában, ahol 2010 óta már sikerült 35 százalékkal csökkenteni a dohányzást.

Hat országban viszont 2010 óta nőtt a dohányfogyasztás:

A jelentés szerzői szerint összességében a világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a dohányzók száma. A WHO ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a dohányiparnak nem áll szándékában megállni.

Ruediger Krech, a szervezet egészségfejlesztési osztályának igazgatója egy nyilatkozatban hangoztatta,

az elmúlt években jelentős előrelépés történt a dohányzás visszaszorítása terén, de ez jelenthet önelégültséget.

Hozzátette, „megdöbbenve látom, a dohányipar milyen messzire hajlandó elmenni, hogy számtalan élet kárára profitot termeljen". Rámutatott egyben arra, amint egy ország azt hiszi, hogy megnyerte a dohányzás elleni háborút, a dohányipar új frontot nyit.

Rovatok