Index Vakbarát Hírportál

Az autó műszerfala mögé rejtve akart Angliába jutni egy vietnámi nő

2024. január 17., szerda 07:29

Elítéltek kedden Angliában egy szlovák embercsempészt, aki autójának műszerfala mögött próbált Franciaországból Nagy-Britanniába vinni egy vietnámi nőt.

A londoni belügyminisztérium ismertetése szerint a 33 éves szlovák állampolgárságú férfi kocsiját az észak-franciaországi Coquelles-ben működő kihelyezett brit határellenőrzési zónában tartóztatták fel még 2022 nyarán – számolt be az MTI.

A férfi azt mondta a brit határrendészeti tisztviselőknek, hogy Szlovákiában élő rokonait látogatta meg, és manchesteri otthonába tart.

A határőröknek azonban feltűnt, hogy a személyautó utasterében módosításokat hajtottak végre. A tüzetesebb ellenőrzés során eltávolították a brit rendszámú Vauxhall Vectra műszerfalát, és a kesztyűtartó mögött kiképzett rendkívül kis helyre beszorítva találták meg a vietnámi nőt.

A vizsgálat megállapította, hogy a járműből – amely a kontinensen Opel Vectra néven forgalmazott típus azonos kivitelű brit változata – részegységeket távolítottak el az embercsempészetre használt szűk rejtekhely kialakítása végett.

A szlovák férfit az angliai Canterbury koronabírósága kedden két és fél év börtönbüntetésre ítélte illegális bevándorlás elősegítése címén.

Az autóból kimentett vietnámi nőt a brit hatóságok azonosították és illegális határátlépőnek nyilvánították – áll a londoni belügyminisztérium kedd esti ismertetésében.

Egy embercsempész szervezet négy éve ugyancsak vietnámiakat próbált illegálisan Angliába juttatni. A 39 vietnámi állampolgárt egy kamion légmentesen zárt rakterébe zsúfolták, és valamennyien életüket vesztették, mire a teherautó Belgiumból Angliába ért.

Abban az ügyben az ír, brit és román állampolgárságú vádlottakat 13 és 27 év közötti börtönbüntetésekre ítélték.

Rovatok