Index Vakbarát Hírportál

Tavaly háromszor annyian szöktek át Észak-Koreából Dél-Koreába, mint 2022-ben

2024. január 17., szerda 12:54

Tavaly csaknem megháromszorozódott – nagyjából 190-re emelkedett – a Dél-Koreába átszökő észak-koreaiak száma az előző év adataihoz képest – írta meg az MTI a szöuli országegyesítési minisztérium közleménye alapján.

Eközben Észak-Korea alkotmányba foglalta, hogy Dél-Korea a „fő ellenségük”, és az újraegyesítésre semmi esély nincs.

Dél-Koreában jelenleg több mint 34 ezer, Észak-Koreából átszökött ember él, aki a krónikus élelmiszerhiány és a politikai elnyomás elől menekült el.

2022-ben mindössze 67 észak-koreai szökevényt regisztráltak, de még ez sem volt a legalacsonyabb szám, hiszen 2021-ben – a Covid-járvány okozta szigorítások miatt – mindössze 63-an tudtak átszökni a határon. A szöuli tárca adatai szerint a legtöbben – összesen 2914-en – 2009-ben jutottak át.

Tavaly a külvilágtól elzárkózó diktatúrát elhagyó diplomaták és kereskedelmi tisztségviselők emelkedő száma volt különösen feltűnő. 

A szöuli külügyminisztérium bejelentette szerdán, hogy szankciós listára helyez két újabb személyt, három jogi személyt és tizenegy hajót Phenjan nukleáris programjával összefüggésben. A tárca közlése szerint az érintettek energiahordozók illegális tengeri csempészetében vettek részt.

A dél-koreai hadsereg pedig azt közölte, hogy

amerikai és japán katonákkal közös háromnapos hadgyakorlatot kezdtek hétfőn az Észak-Korea jelentette fenyegetés miatt.

A gyakorlaton részt vett a nukleáris meghajtású Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó is.

Rovatok