Index Vakbarát Hírportál

Átlagon aluli az életelégedettség Magyarországon

2024. január 17., szerda 14:12

Egy friss kutatásból kiderült, hogy az Európai Unióban a legtöbb ember inkább elégedettnek, mint elégedetlennek vallotta magát, az unió állampolgárainak életelégedettségi mutatója 7,1 pontos. Magyarország viszont nem éri el ezt az átlagot és alig néhány országgal együtt kullog sereghajtóként.

Az Európai Unió állampolgárainak életelégedettsége 7,1 pontos az Eurostat friss felmérése alapján, a magyarok azonban nem ennyire elégedettek, hiszen amíg a legtöbb tagállam eléri az uniós átlagot, addig Magyarországon mindössze 6,9 pontos az általános elégedettség. 

A kutatásból kiderül, hogy 2022-ben az unió polgárai átlagosan 7,1 pontra értékelték általános életelégedettségüket egy nullától (amely a nagyon elégedetlent jelenti) 10-ig (amely pedig a nagyon elégedettet jelzi) terjedő skálán. 

A 27 uniós tagállam közül 18-ban az általános életelégedettséget az uniós átlag fölé vagy azzal azonosra értékelték, nem úgy Magyarországon, ahol mindösszesen 6,9 pontos elégedettséget mértek. 

A legmagasabb értéket Ausztriában mérték, ahol 7,9 pontos az általános életelégedettség, a szomszédokat Finnország, Lengyelország és Románia követi a maguk 7,7 pontjával. Belgiumban és Hollandiában 7,6 pontot mértek, míg a legalacsonyabb elégedettséget Bulgáriában mérték 5,6 ponttal.  

Azért van, ahol még nálunk is elégedetlenebbek

Magyarország csupán Litvániát – ahol 6,8 pontos az elégedettség –, Horvátországot – déli szomszédainknál szintén 6,8 pontot mértek–, és Görögországot – a mediterrán országban mindössze 6,7 pontos a mutató – és a legrosszabbul szereplő Bulgáriát előzni meg. 

Bulgária kivételével minden országban 6 fölötti volt az az érték, amely megmutatja mennyire elégedettek a polgárok az élettel, ez azt jelenti, hogy 

az Európai Unióban a legtöbb ember inkább elégedettnek, mint elégedetlennek vallotta magát.

Annak az értékét, hogy mennyire vagyunk elégedettek az élettel számos tényező befolyásolhatja, például az életkor, az iskolai végzettség, a családi és anyagi helyzet, valamint az egyén tapasztalatainak, választásainak, prioritásainak és értékeinek sokfélesége. 

Az európai polgárok szubjektív jóllétének ezt a mutatóját az EU statisztikáinak részeként gyűjtik.

Rovatok