Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé akarják állítani Magyarországot, a képviselők segítségét kérik

2024. január 17., szerda 10:20

Az Európai Parlament legtöbb képviselőcsoportja azt szeretné, ha megvizsgálnák az Európai Bizottság korábbi döntését a Magyarországnak szánt uniós források befagyasztásának feloldásáról, és az Európai Bíróság is döntene a kérdésben. A vita szerdán délelőtt már elkezdődött: a képviselők továbbá azt is szeretnék, hogy az Európai Tanács vonja meg Magyarországtól a szavazati jogot a jogállamiság hiányosságai miatt.

Az Európai Bizottság tavaly december 13-án, az Ukrajna támogatásáról szóló uniós csúcstalálkozó előestéjén 10,2 milliárd eurós támogatást bocsátott rendelkezésre Magyarországnak. Abban a reményben, hogy sikerül hatástalanítani Orbán Viktor miniszterelnök „fenyegetését”, és nem akadályozta meg a Kijevvel folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését – fogalmazott az Euractiv. A lap szerint

az európai uniós törvényhozók azzal vádolják a Bizottságot, hogy engedett Magyarország „zsarolásának”.

Így a lap információi szerint a szocialisták (S&D), a zöldek, a jobbközép néppárt, a liberális Renew, valamint a baloldali képviselőcsoportból álló többség egyetértésével az Európai Parlament várhatóan csütörtökön elfogadja a határozott állásfoglalását az ügyben. Ebben két fontos megállapítást terveznek tenni:

  1. felszólítják a tanácsot, hogy az EU-Szerződés 7. cikke szerint kezdje meg Magyarország szavazati jogának megvonását,
  2. valamint azt szeretnék, hogy indítsanak parlamenti vizsgálatot a magyar pénzeszközök befagyasztásának feloldásáról szóló bizottsági határozat jogszerűségének megállapítása érdekében, az EU Bírósága előtti eljárás megindítása céljából.

Az előbbi értelmében az EP kétharmados többséggel felszólíthatja Magyarországot, hogy a tanács előtt adjon számot a jogállamiság megsértéséről,

ezt követően az EU nemzeti vezetői dönthetnek az ország szavazati jogának megvonásáról.

„Ursula von der Leyen hagyta magát megzsarolni”

A parlament továbbá „utasítja a Jogi Bizottságát, hogy a lehető leghamarabb tegye meg a szükséges lépéseket a 10,2 milliárd euró befagyasztásának feloldásához vezető bizottsági határozattal kapcsolatban, beleértve a 149. cikk szerinti jogi szolgáltatási elemzést is. A határozat jogszerűségének felülvizsgálata céljából a bíróság előtt” – olvasható az állásfoglalás Euractiv birtokába került tervezetben, majd a lapnak Daniel Freund zöldképviselő így fogalmazott:

Erős jelzést küldünk a bizottságnak is: Ha egyszerűen eurómilliárdokat osztogatnak, hogy kikerüljék Magyarország vétóit, nem fogják megúszni. Mivel Magyarországon nem működik a jogállamiság, az Európai Parlament most elindítja ezt a pert a bizottság ellen.

Az Európai Parlament reméli, a február 2-i EU-csúcstalálkozó előtt figyelmeztetést küldhet a bizottságnak, és megakadályozhatja, hogy a végrehajtó hatalom további pénzeszközöket szabadítson fel Magyarországnak, cserébe azért, hogy Orbán Viktor támogatja az Ukrajna védelmi erőfeszítéseihez nyújtott további pénzügyi támogatást. „Ursula von der Leyen hagyta magát megzsarolni, és 10 milliárd adófizetői pénzt szabadított fel Magyarország számára, annak ellenére, hogy az országban hatalmas korrupció van. A parlament nem megy bele ebbe, és megtámadja a döntését az Európai Bíróság előtt” – mondta a Renew képviselője az Euractivnak. 

A Renew – aminek CSeh Katalin is az alelnöke – arról dönt, hogy szorgalmazzon-egy olyan módosító indítványt, amely egy bizalmatlansági indítványt is magába foglalna Ursula von der Leyen ellen.

Ezt akkor érvényesítenék, ha a végrehajtó hatalom feloldaná a Magyarországnak szánt további uniós források befagyasztását – erősítették meg a Renew illetékesei.

(Borítókép: Az Európai Parlament épülete Strasbourgban 2019. január 15-én. Fotó: Thomas Trutschel / Getty Images Hungary)

Rovatok