Index Vakbarát Hírportál

Kötelező katonai kiképzést vezetnek be Horvátországban

2024. január 17., szerda 14:39

Bevezetik Horvátországban a középiskola utáni egy hónapos, kötelező katonai kiképzést. Korábban már próbálkozott a Honvédelmi Minisztérium az országban a kötelező katonai sorszolgálat bevezetésével, de akkora volt az ellenállás, hogy új koncepciót dolgoztak ki.

Ivan Anusic horvát védelmi miniszter vezényletével a középiskola után bevezetik Horvátországban az egy hónapos kötelező katonai kiképzést, amelynek keretén belül az újoncok elsősegélynyújtó, fegyverkezelési, nukleáris és vegyi védelmi kiképzésen vesznek részt – írja a horvát index nevű lap. 

Andrej Plenkovic miniszterelnök úgy fogalmazott,  hogy „a világ minden táján fennálló biztonsági fenyegetettség körülményei között fontos, hogy a Honvédelmi Minisztérium előkészíti az önkéntes katonai szolgálat koncepcióját.” Céljuk, hogy megismertessék a fiatalabb generációval a katonai alapkészségeket. 

Az önkéntességben nem bíznak

Egyelőre nem árult el részleteket a koncepcióról, de arra lehet számítani, hogy a katonai alapkiképzés koncepciójára épülne, amelyet 2017-ben Damir Krsticevic akkori honvédelmi miniszter – aki jelenleg a miniszterelnök védelmi tanácsadója – kívánt bevezetni. A lap megjegyzi, hogy bár akkoriban az önkéntességen alapult a katonai szolgálat, ma nagy valószínűséggel kötelezővé kellene tenni. 

Annyit lehet tudni a kiképzésről jelenleg, hogy a honvédelmi minisztérium és a vezérkar egy egy hónapos katonai táborra épülő koncepciót dolgozott ki, amelyben a fiatalok a középiskola elvégzése után önkéntes alapon a katonai kiképzés alapjait végeznék el. A résztvevőknek a személyi és könnyű fegyverek kezelését, a lövészetet, a tájékozódást, a terepengyakorlatokat, az önvédelmet, az elsősegélynyújtást, a nukleáris, vegyi és biológiai hatások elleni védekezést kellene elsajátítaniuk. 

Korábban ez volt Krsticevic B terve, miután a kötelező katonai szolgálat visszaállításának ötlete nagy ellenállásba ütközött a közvélemény részéről. 

Rovatok