Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tüntetés Oroszországban, több tucat embert őrizetbe vettek

2024. január 17., szerda 20:21

Több ezren tüntettek az Oroszországhoz tartozó Baskíriában Fail Alszinov jogvédő aktivista szabadon bocsátásáért. Alszinov etnikai alapú gyűlöletszítás miatt került börtönbe korábban, a férfi tagadja az ellene felhozott vádakat.

A bajmaki bíróság előtt gyűltek össze Fail Alszinov támogatói, hogy követeljék az aktivista szabadon bocsátását. A tüntetés erőszakos összecsapásokba torkollt, néhányan megpróbálták eltorlaszolni a bíróság bejáratát is – írta a BBC.

A The Guardian osztott meg videót a demonstrálókról, a felvétel szerint 

A TÜNTETŐKET ROHAMRENDŐRÖK PRÓBÁLTÁK VISSZATARTANI, SOKAK ELLEN KÖNNYGÁZT VETETTEK BE.

A portál információi szerint néhány tiltakozó komolyabb sérüléseket szenvedett a rendőrökkel való összecsapásokban, többen is könnyebben megsérültek. 

A helyi média közölte, több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek, miután különböző tárgyakkal vagy hógolyókkal dobálták meg a rendőröket. Mindez jól látható egy másik felvételen: 

A hatóságok eljárást indítottak a tiltakozók egy része ellen „tömeglázadás vádjával”. Amennyiben elítélik őket, akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Azt tanácsolom, mindenki térjen észhez, és ne tegye tönkre az életét

– figyelmeztette a tüntetőket Rafail Divajev baskíriai belügyminiszter.

Rasszizmussal vádolják az aktivistát

A BBC szerint Alszinovot azzal vádolják, hogy migránsokat sértegetett egy bányászat elleni tüntetésen. A vádak szerint az aktivista „feketének” nevezte az Oroszországban élő közép-ázsiaiakat és kaukázusiakat, ami egy pejoratív kifejezés az orosz nyelvben.

Az aktivista azonban közölte, baskírul ez „szegény embert” jelent, és rosszul fordították szavait.

Alszinov korábban a térségben zajló katonai mozgósítást is bírálta, és a baskírok népirtásának nevezte azt. Mint mondta, aránytalanul sok etnikai kisebbséget küldenek harcba Ukrajna ellen.

Az aktivista régóta küzd a baskírok identitásának megőrzéséért, mozgalmát azonban 2020-ban betiltották, miután azt szélsőséges akciónak ítélték.

Rovatok