Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Rezeg a léc Ukrajna oldalán

2024. január 17., szerda 18:59

Komoly bajban vannak az ukránok Tarjányi Péter szerint. A biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában arról beszélt, hogy miközben kérdésessé vált, hogy a Nyugat milyen mértékben támogatja a jövőben anyagi és katonai erővel az ukránokat, addig a „lelkesedés is megkopott” a társadalomban.

Tarjányi Péter szerint érthető, hogy az emberek fáradnak, hiszen több éve tart a háború (2014 februárjáig nyúlik vissza, az orosz invázió pedig, vagy ahogyan az oroszok nevezik – különleges hadművelet – 2022. február 24-én indult meg Ukrajna ellen– a szerk.), azonban úgy látja, ha most nem sikerül egy komolyabb katonai kontingenst felállítania a kijevi vezetésnek, akkor már nem lesznek képesek sokáig tartani magukat az oroszokkal szemben, akik az Ukrajnában harcoló 400-450 ezer katonájuk mellé hamarosan egy hasonló létszámú tartalékot alakítanak ki.

Rezgő léc és toborzás 

A biztonságpolitikai szakértő szerint tehát hiába váltott ki az elmúlt időszakban komoly politikai vitát Ukrajnában az új mozgósítási törvény, nem igazán van más választása Zelenszkijéknek, mint elindítani egy jelentősebb toborzási hullámot az országban, különben végleg hátrányba kerülnek a csatatéren.

Szerinte ilyenre korábban azért nem igazán volt szükség, mert az ukrán férfiak a háború kezdetén még tömegével tértek haza külföldről, hogy harcoljanak a hazájukért, ez a folyamat azonban mára megfordult. Mint emlékeztetett: csak Magyarországra naponta több ezren érkeznek Ukrajnából.

Ukrajnának egyszerre vannak logisztikai, támogatási és muníciós problémái. Így együtt ez nagyon nehéz helyzetet okoz. 

– jelentette ki Tarjányi Péter; ugyanakkor azt is leszögezte, még nehéz megjósolni a háború végkimenetelét, mert bár jelenleg az oroszok állnak nyerésre, de ha Ukrajna képes lesz ilyen körülmények között is helytállni, akkor később ez még komolyan visszaüthet a támadó félre. 

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij a Világgazdasági Fórum (WEF) nyitónapján Svájcban 2024. január 16-án. Fotó: Stefan Wermuth / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok