Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek egy 21 éves férfit Japánban

2024. január 18., csütörtök 17:03

A japán bíróság csütörtökön hozta meg a halálos ítéletet két ember meggyilkolásáért ás gyújtogatásért. Az elkövető a bűncselekmény idején még kiskorú volt.

Ez az első olyan eset az országban, amikor halálbüntetést szabtak ki egy olyan elkövetőre, aki a bűncselekmény idején kiskorú volt és akinek a nevét a fiatalkorúakról szóló törvény 2022-es felülvizsgálata alapján nyilvánosságra hozták – írta meg az MTI.

Endo Juki 19 éves korában, 2021. október 12-én, a Jamanasi prefektúrában található Kofuban halálra késelte egy ismerőse 55 éves apját és 50 éves anyját, majd megsebesítette ismerőse nővérét és felgyújtotta a házukat.

A kofui kerületi bíróságon hozott ítélet alapján Jun Mikami bíró elismerte a vádlott teljes büntetőjogi felelősségét, és azt mondta hogy a kora „nem lehet ok a halálbüntetés elkerülésére”. A japán büntető törvénykönyv szerint pedig a gyújtogatás egy olyan lakás ellen, amelyben egy személy is tartózkodik, szintén halállal büntethető.

Törvénymódosítás

Japánban egy 2022 áprilisában életbe lépett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a média nyilvánosságra hozza a 18 és 19 éves elkövetők személyazonosságát, amint vádat emelnek ellenük. Korábban a japán médiának tilos volt a 20 év alattiak nevét, életkorát, foglalkozását, lakóhelyét és megjelenését közölni, illetve fényképeket közzétenni róluk. A törvény felülvizsgálatával egyidejűleg átvilágították a japán polgári törvénykönyvet új szabadságjogokat és felelősséget biztosítva a 18 és 19 évesek számára.

A tárgyaláson Endo azt mondta, hogy azért követte el a bűncselekményeket, mert

az ismerőse nem volt hajlandó randevúra menni vele, ami miatt „kétségbeesettnek és dühösnek” érezte magát.

A tárgyalás során nem kért bocsánatot a tetteiért, és tagadta hogy fellebbezne az ítélet ellen, mondván, hogy nem akar visszatérni a normális életbe.

Az ügyészek halálbüntetést kértek a fiatal férfira, mondván, hogy a vádlott teljes mértékben felelősségre vonható a bűncselekmények szándékossága és megtervezettsége miatt. Azt is közölték a tárgyaláson, hogy a megtámadott nő poszttraumás stresszben szenved. A támadást túlélt nő videókapcsolaton keresztül vett részt a tárgyaláson, mert saját bevallása szerint túlságosan félt ahhoz, hogy Endo előtt beszéljen az érzéseiről.

Az elkövető meg fog ölni, ha lehetősége lesz rá. Azt akarom, hogy soha ne engedjék ki és garanciát akarok arra, hogy nem is fogják

– írta a megtámadott nő az ügyészek által felolvasott vallomásában.

A védelem enyhébb büntetést kért, azzal érvelve hogy a vádlott a támadás idején korlátozottan beszámítható volt.

Rovatok