Index Vakbarát Hírportál

Véres bosszút állt Pakisztán Iránon

2024. január 18., csütörtök 08:55

Iráni területen működő lázadószervezetre mért csapásokat a pakisztáni légierő csütörtök hajnalban – idézi a pakisztáni külügyminisztérium közleményét az MTI. A légicsapásoknak a megtámadott iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese szerint legkevesebb hét halálos áldozatuk volt.

A megtorló pakisztáni légicsapásokra azt követően került sor, hogy a szomszédos Irán kedden drón- és rakétacsapásokat mért a Dzsais al-Adl dzsihadista szervezet két fontos pakisztáni bázisára, és a támadásban két gyermek életét vesztette.

Az Irán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló Dzsais al-Adl korábban több délkelet-iráni merénylet elkövetőjeként is jelentkezett. A szélsőséges csoport az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány függetlenségéért küzd.

A területen az emberek többsége az iszlám szunnita ágát követi, miközben Irán a síita iszlám központja.

Szervezett támadás volt

A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint a csütörtöki támadás „rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapások sorozata volt”. A közleményben hangsúlyozták, hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre „Pakisztán biztonságának megvédése érdekében”.

Az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese, Ali Reza Marhamati elmondta, hogy a csütörtöki légicsapásoknak több halálos áldozatuk volt. Pontos számukat nem közölte, csak azt, hogy három nő és négy gyermek is meghalt. Az áldozatok nem irániak voltak – tette hozzá.

A pakisztáni támadás után az iráni állami televízió egy névtelenül nyilatkozó tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy Teherán határozottan elítélte a támadást, és azonnali magyarázatot követelt Pakisztántól.

Pakisztán Beludzsisztán tartománya, valamint a szomszédos Irán Szisztán-Beludzsisztán tartománya több mint két évtizede küzd a lázadó beludzs csoportokkal.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn éjjel Irán rakétacsapást hajtott végre az Irak kurdisztáni régiójában található Erbil ellen. Pakisztán kedden határozottan elítélte a határain belül végrehajtott iráni légicsapást, amely két gyermek halálát is okozta. Légterének indokolatlan megsértésének nevezte a rakétatámadást és megtorlásra figyelmeztetett.

Rovatok