Index Vakbarát Hírportál

Saját minisztere mondta el, miért ment ki Orbán Viktor arra a bizonyos kávéra

2024. január 19., péntek 16:13

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Le Monde francia lapnak adott interjúban Ukrajna anyagi támogatása és Magyarország soros uniós elnöksége mellett arról is beszélt, miért vonult ki az EU-csúcsról Orbán Viktor decemberben.

Bóka János a francia Le Monde-nak elmondta, az uniós stratégia arra támaszkodott, hogy Ukrajna a fegyveres konfliktusban győzelmet arat Oroszország ellen. Ennek a stratégiának azonban a sikere kérdéses.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök az ukrán csatlakozási tárgyalásokról szóló szavazáskor kivonult a teremből az EU-csúcson tavaly decemberben. Bóka ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mivel „az Európai Tanácsban lehetetlen volt konszenzusra jutni a 27 tagállam között”, a magyar miniszterelnök „az üres székek politikájának európai megoldását alkalmazta”, fenntartva „határozott politikai álláspontját”.

Ukrajna finanszírozásáról a Le Monde-nak úgy nyilatkozott, hogy azt „az EU költségvetésén kívül, a tagállamok és a nemzetközi szereplők által létrehozott alap révén kellene biztosítani”, minden évben, a tagállamok egyhangú döntése alapján.

Az Európai Unió soros elnökségéről – melyet idén júliustól Magyarország lát el – a miniszter kijelentette, hogy azt

Magyarország professzionálisan, tisztességes közvetítőként és a lojális együttműködés elve alapján fogja betölteni.

Az interjúban Bóka János azt is megemlítette, rendkívül fontos kérdés lesz, hogy az európai parlamenti választások után miként szerveződnek majd az európai konzervatív erők.

„Ami biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív tábor központi szereplője, és európai konzervatív együttműködés csak az ő és a Fidesz részvételével lehetséges” – jelentette ki.

Rovatok