Index Vakbarát Hírportál

Mégsem oltatta be magát Jair Bolsonaro a koronavírus ellen, hamis igazolást állíttatott ki

2024. január 19., péntek 10:52

Hamis adatok szerepelnek Jair Bolsonaro volt brazil elnök koronavírus elleni oltási igazolásán – állapította meg a helyi idő szerint csütörtökön lezárult ellenőrzés.

Jair Bolsonaro – aki a koronavírus-járvány idején többször megkérdőjelezte a kórokozó veszélyességét és az oltások hatékonyságát – a hivatalos nyilvántartás szerint 2021 júliusában kapott védőoltást egy Sao Paoló-i klinikán. Az igazoláson szereplő adatok hitelessége miatt a szövetségi kormány ellenőrzési hivatala májusban vizsgálatot indított.

A hatóság – nyomozati adatokra hivatkozva – most közölte, hogy

AZ IGAZOLÁSON SZEREPLŐ ADATOK NEM FELELHETNEK MEG A VALÓSÁGNAK, MERT A VOLT ELNÖK AZ OLTÁS ÁLLÍTÓLAGOS FELVÉTELE ELŐTT EGY NAPPAL ELHAGYTA A VÁROST, BRAZÍLIÁBÓL PEDIG CSAK HÁROM NAPPAL KÉSŐBB UTAZOTT EL ISMÉT.

Az az ápoló, aki az igazolás szerint beadta a védőoltást, tagadta, hogy beoltotta volna az akkori elnököt, mindemellett a feltüntetett oltóanyag azon a napon nem volt elérhető azon a helyen, ahol a papír szerint Bolsonaro oltást kapott.

A szövetségi rendőrség tavaly májusban tartott házkutatást Bolsonaro brazíliai lakásán, mely során lefoglalták a volt elnök telefonját, és kezdeményezték több, hozzá közel álló személy letartóztatását.

Bolsonaro tagadta, hogy tudomása lett volna a hamis adatokról vagy ő rendelte volna el a nyilvántartásba vételüket. Védőügyvédje nem fűzött megjegyzést a hivatal közléséhez.

Két, másik dózis beadásáról szóló bejegyzést már a vizsgálat megindítása előtt töröltek az egykori elnök oltási igazolásából, miután kiderült, hogy azok sem valósak.

Rovatok