Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Királyság ismét engedélyezi a szigetországban élő európaiak letelepedését

2024. január 19., péntek 12:28

A brexit után több esetben is olyan uniós állampolgárokat utasítottak ki az Egyesült Királyságból, akik rendelkeztek a szigetországban állandó letelepülési engedéllyel, azonban elmulasztottak regisztrálni a belügyminisztériumnál egy külön az uniós állampolgárok számára előírt letelepedési programban.

Az Egyesült Királyság még 2016-ban tartották az Európai Unióból való kilépésről szóló népszavazásukat, ami végül 2021. január 1-jével végül meg is történt. Ez alapjaiban változtatta meg az Európai Unió és a brit állam közötti kapcsolatokat, mivel amíg az Egyesült Királyság tagja volt a nemzetek feletti szervezetnek, addig bármelyik uniós állampolgár szabadon költözhetett vagy vállalhatott munkát a szigetországban, azonban ez a brexittel megszűnt.

Ugyan az Európai Bizottság és a brit kormány tagjai megegyeztek abban, hogy azok az uniós állampolgárok, akik még a kilépés előtt költöztek a szigetországba, azok életük végéig élhetnek ezzel a jogukkal – ugyanígy fordítva, az Európai Unióban élő brit állampolgárok –, azonban a brit kormány ehhez azt kérte a közel négymillió európai állampolgárt, hogy regisztráljanak a brit belügyminisztériumnál egy kizárólag számukra előírt letelepedési programban, ún. EU settlement scheme-ben – ennek határideje végül 2021 júniusában járt le.

Azonban sokan elmulasztották ezt a határidőt, mert a brit kormány nem kommunikált megfelelően.

Például nem jelezték, hogy az állandó letelepedési engedéllyel rendelkezőknek is regisztrálniuk kell – sokan úgy gondolták, hogy aki ilyennel rendelkezik, az automatikusan maradhat a szigetországban annak EU-ból való távozása után is, és nem kell regisztrálnia az EU settlement scheme-ben.

Ez több esetben is érdekes szituációt hozott – volt olyan férfi, akit annak ellenére utasítottak ki az országból, hogy egész életét a szigetországban töltötte. Emiatt az európai állampolgárok jogaival foglalkozó the3million nevű civil szervezet hosszú ideje kampányol azért, hogy az így járt európaiak ismét leadhassák kérvényeiket – számításuk szerint legalább hárommillió uniós állampolgár nem tudott valamilyen okból regisztrálni a belügyminisztériumnál.

A kampány részben sikeresnek mondható, ugyanis a The Guardian híradása szerint a brit belügyminisztérium január 19-én bejelentette, hogy

ismételten lehetővé teszik az Egyesült Királyságban élő, állandó letelepülési engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok számára, hogy regisztráljanak.

A belügyminisztérium korábbi irányelvei szerint ugyanis azokat, akik állandó letelepülési engedéllyel rendelkeztek, ám a határidőt elmulasztották, azt gyakran kiutasították – a mostani irányelvváltozás szerint az állandó letelepülési engedéllyel rendelkezők kérelmeit be fogják fogadni, mivel észszerű okokból azt feltételezték, nem kell regisztrálniuk.

A lapnak nyilatkozva a the3million civil szervezet üdvözölte a döntést, ugyanakkor szóvivőjük hozzátette, hogy a változás csak egy részleges győzelem, mert a frissített útmutató nem olyan egyértelmű, mint amilyen lehetne – ugyanis jogilag egy szövevényes példát hoz arra, mikor számít „észszerű késedelemnek”, ha valaki a határidő lejárta után nyújtotta be kérvényét, ahelyett, hogy kijelentenék, hogy az állandó letelepülési engedéllyel rendelkezők késve benyújtott kérvényeit automatikusan befogadnák.

Rovatok