Index Vakbarát Hírportál

Nem akármilyen atomfegyverek tesztelésébe kezdett Észak-Korea

2024. január 19., péntek 07:08

Észak-Korea országa keleti partján próbálta ki legújabb atomfegyverét, amit kifejezetten víz alatti működésre fejlesztettek ki. Az országos média most először vallott az újfajta fegyver létezéséről, és hozzátették: az amerikai, a dél-koreai és a japán hadgyakorlatokra reagálva kívánták nyilvánosságra hozni ezt a titkukat.

Észak-Korea pénteken tesztelte le Haeil–5–23 típusú víz alatti atomfegyverét. Dél-Korea még nem reagált a lépésükre – írja a BBC.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán az elmúlt évben több hadgyakorlatot tartottak elrettentő válaszlépésként Észak-Korea egyre gyakoribb katonai akcióira, amelyek közé tartozik nukleáris ballisztikus rakétáinak többszöri tesztelése és új fegyverek indítása. Ugyanis minden ilyen akció sérti az ENSZ-szankciókat.

Kim Dzsongun többször is kijelentette, hogy rezsimje katonáit fel kell készítenie a háborúra, mert szerinte az Észak- és Dél-Korea közötti feszültség arra enged következtetni, hogy bármikor kialakulhat a fegyveres konfliktus.

Az észak-koreai diktátor az újévi időszakban alapvető politikai változásokat jelzett Dél-Korea felé a rezsim álláspontjában. 

A hét elején pedig kijelentette, hogy a Dél-Koreával való újraegyesítés korábbi alapvető célja megszűnt, és a délieket „főellenségnek” nevezte.

Országa állítólag többször is előrelépett katonai és nukleáris képességeiben – többek között a víz alatti műveletek terén.

Tavaly március óta tesztelnek

2023 márciusában kezdték meg a Haeil tesztelését, akkor még ugyan névtelenül, és azt sem erősítették meg, hogy nukleáris fegyverről van szó. Azóta azonban ez nyilvánosságra került, és bizonyosak lehetünk pusztító erejében, tekintve, hogy a Haeil koreaiul cunamit jelent. 

Az elemzők azonban nem tartják veszélyesebbnek, mint Észak-Korea egyéb ballisztikus rakétáit. 

Figyelembe véve Észak-Korea védelmi tudományának szintjét és azt a tényt, hogy a fegyver még fejlesztési szakaszban van, még nincs olyan stádiumban, hogy jelentős fenyegetést jelentsen

– fogalmazott Ahn Csan-li, a World Institute for North Korea Studies kutatója.

Rovatok