Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét év kényszermunkára ítéltek két észak-koreai tinédzsert, akik dél-koreai videókat néztek

2024. január 19., péntek 13:51

Nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen az látható, hogy több száz feljebbvalójuk előtt elítélnek két 16 éves fiút. A tinédzsereket 12 év kényszermunkára ítélték, miután kiderült, hogy hónapok óta dél-koreai videókat és filmeket néznek, valamint a déli ország zenéit is hallgatják.

Észak-Korea évek óta kemény büntetéseket szab ki mindenkire, akit azon kapnak, hogy bármilyen szórakoztató tartalmat fogyaszt, ami Dél-Koreából származik, vagy a dél-koreaiak beszédmódját másolja. Hivatalosan 2020-ban foglalták törvénybe ezeknek a tilalmát – írja a The Guardian.

2022-ben készült a felvétel, és azzal, hogy nyilvánosságra került, Kim Dzsongun azt szeretné közvetíteni, hogy a Z generáció gondolkodásmódja nagyon eltér az észak-koreai elvektől. Ezt szeretné visszafordítani, mielőtt még túl késő lenne

– fogalmazott Choi Kyong-hui, a Tokiói Egyetem egyik politológusa.

Az esetről egy videó is készült, amit szintén a The Guardian osztott meg.

Az elzárkózó Észak-Korea és a gazdag, demokratikus Dél-Korea gyakorlatilag még mindig háborúban áll, miután 1950–53-as konfliktusuk fegyverszünetbe, és nem békeszerződésbe torkollott. A két országot most egy megerősített demarkációs vonal választja el egymástól.

Rovatok