Index Vakbarát Hírportál

Popzenét hallgattak a fiatalok Észak-Koreában, kényszermunkára küldték őket

2024. január 19., péntek 17:58

Észak-Koreában 12 évi kényszermunkára ítéltek két fiatalt dél-koreai popzene hallgatása és terjesztése miatt –jelentette pénteken a South and North Development (Sand) nevű kutatóintézet a gyanúsítottakról készült egyik videófelvételre hivatkozva.

Az MTI híradása szerint az illetékes észak-koreai büntetőbíróság azért büntette meg a két fiatalt, mert három hónapon keresztül Dél-Koreából származó filmeket, zenéket, valamint dél-koreai popzenei videoklipeket (K-Pop) néztek, illetve hallgattak, és ezeket az alkotásokat a vádak szerint terjesztették is.

A helyi hatóságok által készített videón mindenki egészségügyi maszkot visel, ezért feltételezések szerint a felvétel még a koronavírus-járvány idején készült.

A két tizenévest nyilvános eljárásban, bilincsbe verve állították ki nagyszámú fiatal elé, példát statuálva nekik. A BBC brit közszolgálati média szerint a videó narrátora azt mondta: „Még csak 16 évesek, de már romba döntötték saját jövőjüket.”

A dél-koreai popzene az utóbbi években világszerte egyre népszerűbb lett a fiatalok körében, és nincs ez másképp az elszigetelt Észak-Koreában sem, ahol viszont szigorúan tiltják a déli szomszédtól származó szórakoztatóipari termékeket, illetve az ottani beszédmód utánzását. Phenjan 2020-ban szigorított a vonatkozó törvényeken, drákói büntetésekkel sújtva a jogsértőket.

Csoi Kjong Hui, az észak-koreai disszidenseket is alkalmazó Sand kutatóintézet vezetője szerint a két fiatal elítélését figyelmeztetésnek szánták a lakosság számára.

A kommunista államból 2001-ben elmenekült Csoi Kjong Hui felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben ez helytálló, úgy a dél-koreai kultúra és életmód széles körben elterjedhetett az észak-koreai társadalomban.

Mint mondta, Kim Dzsongun észak-koreai vezető számára problémát jelenthet, hogy a hazai fiatalok gondolkodásmódja megváltozott. „Úgy vélem, azon dolgozik, hogy visszavezesse őket az észak-koreai irányvonalra” – tette hozzá.

Rovatok