Index Vakbarát Hírportál

Japán 400 Tomahawk rakéta vásárlásával modernizálja hadseregét

2024. január 19., péntek 06:24

Japán hadserege modernizálása részeként négyszáz Tomahawk rakéta megvásárlásáról szóló szerződést kötött csütörtökön az Egyesült Államokkal – jelentették be hivatalosan Tokióban.

A szerződés aláírásán Kihara Minoru japán védelmi miniszter és Rahm Emanuel amerikai nagykövet is jelen volt. A Kisida Fumio vezette japán kormány a tervek szerint 2027-ig a jelenlegi egyről két százalékra, mintegy 68 milliárd dollárra növeli a GDP-arányos védelmi kiadásokat,

és ezzel az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb katonai költségvetése lesz az övék.

Tokió szerint a szövetségesekkel ápolt kapcsolatok elmélyítése mellett azért váltak szükségessé a közös katonai fejlesztések, mert a II. világháború óta nem tapasztalt súlyosságú biztonsági nyomás nehezedik a szigetországra Kína és Észak-Korea részéről.

Washington novemberben hagyta jóvá Tokió számára kétféle közepes hatótávolságú Tomahawk rakétatípus eladását 2,35 milliárd dollár értékben. A japán védelmi minisztérium a Fehér Házzal történő egyeztetés után – tavaly decemberben jelentette be, hogy felgyorsítják és a tervekkel ellentétben már egy évvel korábban, a 2025-ös költségvetési év kezdetére telepíteni fogják a Tomahawk és a Japán által gyártott Type 12 cirkálórakéták egy részét. A tisztek kiképzése – amerikai közlés szerint – márciusban kezdődik.

Egy új és hozzáértőbb Japán van felemelkedőben

– mutatott rá a fejlesztésekre az amerikai nagykövet, aki szerint a Washington és Tokió közötti partnerség legfőbb célkitűzése a status quo biztosítása a térségben az elrettentés eszközével.

Japán tavaly decemberben lazított önkéntes, emberi élet kioltására alkalmas fegyverexport-korlátozásra vonatkozó irányelvein, lehetővé téve a hazai gyártású Patriot légvédelmi rakéták Egyesült Államoknak történő szállítását – írta meg az MTI. 

Rovatok