Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Új migrációs útvonalak rajzolódnak ki Délkelet-Európába

2024. január 19., péntek 17:27

Magyarország az idei soros európai uniós elnöksége során a lehető leghatározottabban fog fellépni az illegális bevándorlással szemben, különös tekintettel arra, hogy újabb útvonalak rajzolódnak ki és fokozódik a nyomás Délkelet-Európában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Athénban.

Szijjártó Péter görög kollégájával, Jorgosz Gerapetritisszel folytatott megbeszélése után közölte, hogy az ülésen áttekintették az Európát érintő legfőbb kihívásokat – köztük az illegális migrációs nyomás erősödését.

„Görög kollégám arról tájékoztatott, hogy új útvonalak rajzolódnak ki a Délkelet-Európába, s ezen belül is a Görögországba irányuló migráció tekintetében (...) Görögország is növekvő nyomással, új migrációs útvonalakkal szembesül” – idézi a tárcavezetőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye.

Ez megnöveli annak a jelentőségét, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökségi féléve során a lehető leghatározottabban lépjen fel az illegális migrációval szemben

– tette hozzá.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Budapest számíthat Athén támogatására a magyar külpolitika és a magyar leendő EU-elnökség szempontjából meghatározó, fontos kérdésekben. Kiemelte, hogy Magyarország és Görögország abban is azonos állásponton van, hogy el kell kerülni az Európát is érintő biztonsági kihívások, az ukrajnai és a közel-keleti válság továbbterjedését.

„Egyetértettünk abban, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak kérdését nem hagyhatjuk lenyomni azzal, hogy azok kétoldalú kérdések. A nemzetiségek jogainak tiszteletben tartása igenis nemzetközi jogi kérdés, igenis a jogállamisághoz tartozó kérdés, ezért azt nemzetközi szinten is mindig napirenden kell tartani” – hangsúlyozta.

Rovatok