Index Vakbarát Hírportál

Exminiszterelnök váltaná le a liberális elnököt Szlovákiában

2024. január 19., péntek 16:23

Az egykori szlovák miniszterelnök, jelenlegi házelnök, Peter Pellegrini is elindul a szlovák elnökválasztáson, aminek jelenleg ő a legnagyobb esélyese. Pellegrini azt ígéri, elnökként mindenkit képviselni fog, és pártokon felülálló személy lenne.

„Politikai pályafutásom alatt már többször is végigjártam a hazánkat. Ha valamit igazán tisztán hallottam az elmúlt három évben az emberektől, az az volt: elegünk van a politikai konfliktusokból” – mondta szülővárosában, Besztercebányán tartott rendezvényén Peter Pellegrini, a szociáldemokrata Hlas–SD elnöke, egyben a Szlovák Nemzeti Tanács jelenlegi házelnöke, aki hivatalosan is bejelentette:

a Hlas-SD jelöltjeként Peter Pellegrini is megméretteti magát a márciusi szlovák elnökválasztáson.

Az újdonsült elnökjelölt-aspiráns – akinek kampányszlogenje a Szlovákiának békére van szüksége! – ezenkívül arról is beszélt, hogy elnökként az alkotmány szövegét követve pártokon felülálló személy lenne – ugyanakkor azt még korábban bejelentette, hogy párelnöki és házelnöki pozíciójáról nem mond le azonnal.

Mostani bejelentése után Peter Pellegrini egy sűrű mezőnybe csatlakozik, hiszen

RAJTA KÍVÜL MÁR KILENCEN JELENTETTÉK BE, HOGY ELINDULNAK A MÁRCIUSI ELNÖKVÁLASZTÁSON, AHOL A SZLOVÁKOK ARRÓL DÖNTENEK, KI VEGYE ÁT AZ EGY CIKLUS UTÁN visszavonuló ZUZANA CAPUTOVÁ HELYÉT.

A sok ismeretlen, pártnélküli jelölt közül az ismertebbek a következők: 

Ugyanakkor közülük eddig a legesélyesebb jelölt a 2018 és 2020 között a Smer színeiben miniszterelnöki posztot is betöltő Pellegrini.

A jelenleg bejelentett jelöltek közül ugyanis mindössze Pellegrini és Korcok mondhatja el magáról, hogy két számjegyű támogatottsággal bír.

Egy december közepi IPSOS által készített közvélemény-kutatás szerint Pellegrinire a szavazók 25 százaléka szavazna biztosan – további 16 százalék pedig hajlandó lenne rá szavazni –, míg Korcok mindkét esetben 16–16 százalékponton áll. Harabinra biztosan 7 százaléknyian, valószínűleg pedig 15 százaléknyian szavaznának.

Az elnökválasztás első fordulóját március 23-án fogják megrendezni. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, a két legtöbb szavazatot szerző jelölt két héttel később, április 6-án méretteti meg magát ismét. 

Rovatok